StoryEditor

Dva návrhy zákona o zodpovednosti

30.06.2003, 00:00
Predmetom návrhu je stanovenie zodpovednosti za škody, ktoré spôsobia orgány štátnej správy a samosprávy, ale aj ďalšie orgány verejnej moci svojimi nesprávnymi alebo nezákonnými rozhodnutiami.
Na programe júlovej schôdze NR SR, ktorá sa začína zajtra, je aj druhé čítanie návrhu zákona o zodpovednosti za výkon verejnej moci, ktorého predkladateľom je predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Ján Drgonec (ANO). Platný zákon, ktorý rieši túto problematiku, pochádza z roku 1969, nereflektuje teda súčasnú situáciu. Zákon mal byť pôvodne prerokovaný už na predchádzajúcej, 13. schôdzi parlamentu. Predmetom návrhu je stanovenie zodpovednosti za škody, ktoré spôsobia orgány štátnej správy a samosprávy, ale aj ďalšie orgány verejnej moci svojimi nesprávnymi alebo nezákonnými rozhodnutiami. Právo vymáhať náhradu škody budú mať právnické aj fyzické osoby, ktorým vznikla nesprávnym alebo nezákonným úradným postupom, pričom za takýto postup sa bude považovať aj neodôvodnená nečinnosť orgánu verejnej moci. Znamená to, že by bolo možné vymáhať škodu, ktorá vznikne právnickej osobe v prípade nedodržania lehoty, stanovenej na vynesenie nejakého úradného alebo súdneho rozhodnutia. Orgány verejnej moci budú môcť pritom vymáhať regresnú náhradu tejto škody voči úradníkovi, ktorý ju spôsobil. Výnimkou budú prípady, kedy úradník konal na priamy pokyn nadriadeného.

Ministerstvo má vlastnú úpravu

Ministerstvo spravodlivosti návrh J. Drgonca neodporučilo prijať, pretože v pláne legislatívnych úloh vlády figuruje vypracovanie návrhu zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom. Predloženie takejto normy obsahoval už plán legislatívnych úloh na rok 2001, pričom zákon mal byť predložený 30. júna 2002. Pre zložitosť problematiky však bol tento termín posunutý a minister spravodlivosti SR Daniel Lipšic by mal návrh zákona predložiť do konca tohto mesiaca.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:51