StoryEditor

SIS doplatila na agrodotácie

SMK bude žiadať odstúpenie riaditeľa úradu Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Šimka. Informáciu HN potvrdil samotný Šimko.

Ten mal podľa SMK porušiť zákon tým, že informoval o netransparentnom poskytovaní poľnohospodárskych dotácií. SMK argumentuje - tajná služba nemá dávať takéto informácie médiám, ale príslušným ministerstvám, a tie potom konajú. Šimko akékoľvek podobné obvinenia odmieta. "Právny rámec na informovanie nám dáva ústava, tlačový zákon, zákon o slobodnom prístupe k informáciám," zdôraznil Šimko s tým, že podľa zákona o utajovaných skutočnostiach nesmie byť utajovanou informácia o tom, že verejný činiteľ sa dopustil trestného činu alebo zneužitia svojich právomocí. "Konanie v politickom záujme neprichádza do úvahy," odmietol ďalšie špekulácie riaditeľ úradu SIS. Podľa informácií tajnej služby mali úradníci dostať úplatky v celkovej výške niekoľko desiatok až stoviek miliónov korún ročne.
O probléme bude dnes diskutovať na spoločnom rokovaní Výbor NR SR na kontrolu SIS a Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť s riaditeľom SIS Ladislavom Pittnerom. Ako pre HN uviedol predseda brannobezpečnostného výboru Robert Kaliňák (Smer), členovia výboru chcú poznať dôvody informácií, ktoré poskytla SIS v súvislosti s agrodotáciami. "Riaditeľ SIS by nám mal vysvetliť dôvody svojho konania," povedala členka brannobezpečnostného výboru Dagmar Bollová (KSS). Podľa nej SIS má poskytovať takéto správy kompetentným orgánom. Na margo možnosti, že rokovanie výborov môže vyústiť do návrhu na odvolanie riaditeľa SIS Bollová povedala, že v súčasnosti to "nemôže potvrdiť ani vylúčiť". Ako povedal Kaliňák, je to otázka pre koalíciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:56