StoryEditor

Zajacova reforma prechádza zatiaľ bez problémov

17.09.2004, 00:00
Vládny návrh bol 4 percentá z priemernej mzdy spred dvoch rokov, Bielik navrhoval 14 percent z aktuálnej minimálnej mzdy. Napokon poslanci schválili návrh Pavla Pašku (Smer), aby sa zvýšilo len percento, ale zachovala priemerná mzda, ktorá je reálnym ukazovateľom stavu ekonomiky.

Poslanci zdravotníckeho výboru schválili včera s pripomienkami tri zo šiestich reformných zákonov, a to zákon o zdravotnom poistení, zákon o záchrannej službe, zákon o zdravotnej starostlivosti. O zákone o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorý bol vinou absencie Katalógu zdravotných výkonov a Zoznamu diagnóz sporným z pohľadu SMK aj KDH, rokovali až do večera. Napokon rokovanie prerušili a budú v ňom pokračovať dnes, keď sa budú zaoberať aj poslednými dvoma zákonmi. "Zatiaľ sme závažnejšie pripomienky nemali," povedal pre HN po odsúhlasení prvých troch návrhov zákonov poslanec Tibor Baštrnák (SMK). Podľa neho dosiahli pri zvyšnej trojici zákonov dohodu a kompromis, ktorý však nechcel bližšie špecifikovať. "Čo zásadné sme chceli, to sme dosiahli," zdôraznil.

Paška a chaos
Hneď v úvode ešte pred rokovaním o prvom návrhu zákona výboru vystúpil Pavol Paška (Smer), ktorý ostro protestoval proti legislatívnemu procesu pri schvaľovaní reformných zákonov. Podľa jeho slov opozícia nemá k dispozícií konečné znenie návrhov zákonov po zapracovaní pozmeňovacích návrhov, ktoré si dohodli predstavitelia koalície. "Som zvedavý na legislatívny chaos, ktorý bude v podobe výstupu predložený v pléne národnej rady," dodal. V zákone o záchrannej službe poslanec Ján Bielik (KDH) navrhol zmäkčiť sankcie záchranárom, ak nevyštartujú do limitu daného zákonom. Minister Zajac s tým nesúhlasil a napokon tento návrh podporila len Bielikova spolustraníčka Mária Majdová (KDH).

Odvody pre štát
V zákone o zdravotnom poistení navrhol Ján Bielik zvýšiť odvody štátu za svojich poistencov. "Nemám s tým problém ako predkladateľ, ale ako člen vlády, ktorá sa snaží zachovať deficit verejných financií na určitej úrovni áno. Preto bude moje stanovisko neutrálne. Nechám rozhodnúť výbor," povedal k návrhu minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Vládny návrh bol 4 percentá z priemernej mzdy spred dvoch rokov, Bielik navrhoval 14 percent z aktuálnej minimálnej mzdy. Napokon poslanci schválili návrh Pavla Pašku (Smer), aby sa zvýšilo len percento, ale zachovala priemerná mzda, ktorá je reálnym ukazovateľom stavu ekonomiky. Za svojich poistencov by tak mal štát odvádzať 5 percent z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov, čo by malo výdavky štátu zvýšiť ročne približne o 5 miliárd korún.

Zhovárame sa s predsedom Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jánom Bielikom


Ako ste spokojný s tým, že poslanci schválili zvýšenie odvodov štátu za jeho poistencov, ale len zhruba v polovičnom objeme, než ste navrhovali?
- V prvom rade treba byť spokojný s tým, že to bolo prijaté väčšinovo, a nie na báze politickej príslušnosti. Výbor deklaroval súčasný stav zdravotníctva z hľadiska závažnej problematiky financovania zo strany štátu. S tým treba byť spokojný. Zaznelo tu aj odborné hľadisko, aj určitý apel pre zostavovateľov štátneho rozpočtu.

Zaznamenalo KDH určitý posun, čo sa týka podpory reformných zákonov?
- KDH ako celok reformu podporuje, ale súčasne ponecháva priestor aj na individuálne pripomienky jednotlivých členov. Či už to bolo v prípade pani poslankyne Sabolovej alebo v prípade rokovania dnešného výboru.

Ako teda hodnotíte to, že minister Zajac rázne zamietol všetky pripomienky poslankyne Sabolovej (KDH) k zákonu o rozsahu zdravotnej starostlivosti?
- Hodnotím to ako postoj pána ministra a čo ďalej uvidím podľa reálnej situácie, ktorá bude pri prerokúvaní tohto zákona v našom výbore.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:11