StoryEditor

Tisícky slovenských Rómov emigrujú do Českej republiky

14.04.2003, 00:00

Tisícky slovenských Rómov sa snažia riešiť svoju bezvýchodiskovú situáciu emigráciou do ČR. Podľa predsedu Rady mimovládnych organizácií rómskych komunít (RMVO RK) Ladislava Richtera je to ich jediná možnosť, ako títo ľudia riešia svoj problém s prácou, xenofóbiou a rasizmom. V ČR si rómski občania nájdu skôr prácu ako na Slovensku. Podpredseda vlády SR Pál Csáky nedávno pripustil, že Rómovia majú menšie šance sa presadiť ako príslušníci majority. Vláda si je vedomá, že zaručenie základného princípu ľudských práv -- rovnosti si vyžaduje prijatie opatrení, ktoré vyrovnajú šance. "Preto predkladám do vlády návrh materiálu, ktorého cieľom je ponúknuť príslušníkom rómskej menšiny systém opatrení na zlepšenie ich situácie," uviedol Csáky.
Ide o Koncepciu politiky vlády SR v integrácii rómskych komunít. Kabinet sa ním zaoberal 2. apríla, rokovanie však bolo prerušené. Vláda sa v ňom zaväzuje podporovať konkrétne rozvojové programy na zabezpečenie integrácie Rómov do spoločnosti.
Vyrovnávanie príležitostí
Koncepcia predpokladá vypracovanie tzv. vyrovnávacích opatrení, ktorými sa dosiahne rovnosť príležitostí pre rómsku populáciu. V oblasti vzdelávania sa predpokladá, že v regiónoch s vysokou koncentráciou rómskej menšiny sa na základných školách zavedie vyučovanie rómskeho jazyka, a to do roku 2010. V materských a základných školách s vysokým percentom rómskych detí budú pôsobiť asistenti učiteľa, pripraviť sa má koncepcia rozvoja stredoškolsky a vysokoškolsky vzdelanej rómskej mládeže vrátane štipendijného fondu. Predpokladá o. i. rozšírenie rekvalifikačných programov pre Rómov do odvetví, v ktorých je nedostatok pracovnej sily, ale aj využiť existujúce úverové a pôžičkové programy pre malých a stredných podnikateľov a zabezpečiť ich propagáciu medzi Rómami. Zvýhodnení by mali byť aj podnikatelia, ktorí zamestnávajú dlhodobo nezamestnaných Rómov. Pripravené sú tiež programy na podporu bývania a programy zamerané na ochranu zdravia Rómov a s tým spojenú osvetu, ale aj výchovu k reprodukčnému zdraviu, s krokmi na podporu rozvoja rómskej kultúry, vrátane zabezpečenia aspoň jedného rómskeho dvojtýždenníka, a s programami, ktoré majú zaistiť právnu pomoc obetiam rasovej diskriminácie a rasovo motivovaného násilia. Predpokladá sa, že v roku 2003 sa na tieto programy vynaloží 50 mil. Sk z rozpočtovej kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Ďalšie prostriedky budú pochádzať z rozpočtových kapitol jednotlivých ministerstiev.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:34