StoryEditor

Výbor nerokoval o Horváthovi, koaličných poslancov bolo málo

05.02.2008, 13:48
Autor:
SITASITA

Ústavnoprávny parlamentný výbor dnes nerokoval o Mečiarovom návrhu, aby Národná rada SR vyzvala prezidenta odvolať ústavného sudcu Juraja Horvátha z funkcie, ktorý bol v minulosti právoplatne odsúdený za krátenie daní. Na rokovanie neprišiel dostatok koaličných poslancov, preto predseda výboru Mojmír Mamojka zo Smeru-SD preložil rokovanie na stredu. Mamojka si myslí, že z neúčasti poslancov Smeru na rokovaní netreba robiť drámu. "Ja v tom nevidím žiadnu taktiku," povedal novinárom Mamojka. Podľa neho Smer ešte nerozhodol, ako sa postaví k Mečiarovej požiadavke. Priznal však, že návrh je právne problematický.
Opoziční poslanci si myslia, že parlament by sa nemal zaoberať Mečiarovým návrhom. Na dnešné rokovanie výboru prišli, ale na protest ešte pred jeho začatím odišli. Podľa opozície vládna koalícia má vo výbore sedem členov, a preto by sa mala postarať o jeho uznášaniaschopnosť. "Keďže oni asi všetci nechcú robiť, tak sme odišli," uviedol poslanec za SDKÚ-DS Peter Miššík.
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar tvrdí, že parlament sa musí zaoberať prípadom sudcu Ústavného súdu SR Juraja Horvátha. Argumentuje tým, že parlament dal prezidentovi dva návrhy na sudcov, jedným z nich bol Horváth. Podľa Mečiara národná rada sa preto musí vyrovnať s touto svojou chybou. Domnieva sa, že Horváth už nemôže byť ústavným sudcom, pretože nie je morálne bezúhonný. Nechce, aby parlament prezidenta k niečomu zaviazal, ale len vyzval. "Viete si predstaviť, že príde páchateľ k sudcovi ústavnému súdu a povie mu, servus kolega. Je to normálne?" pýta sa Mečiar. Podľa neho prezident Ivan Gašparovič zlyhal, keď odmietol odvolať Horvátha. "Prezident si prispôsobil výklad, ktorý v ústave nemá oporu a sudcu odmietol odvolať," dodal Mečiar s tým, že ak parlament prijme stanovisko, vznikol by spor dvoch inštitúcií, ktorým by sa musel zaoberať ústavný súd. Je to podozrenie, nie dôkaz, že ide o osobné vzťahy so sudcom, odpovedal Mečiar na otázku, prečo Gašparovič nekonal v prípade Horvátha.
Prezident Ivan Gašparovič začiatkom januára tohto roka tvrdil, že nemôže odvolať Horvátha, pretože nedostal návrh na odvolanie od predsedníčky ústavného súdu. Podľa neho nemôže konať ani podľa ústavy, pretože nebolo splnené kritérium na jeho odvolanie. Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková zaslala prezidentovi iba Horváthov rozsudok na ďalšie konanie. Podľa nej nemá kompetenciu podať prezidentovi návrh na Horváthovo odvolanie.
Článok 138 Ústavy SR hovorí, že prezident sudcu ústavného súdu odvolá na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku za úmyselný trestný čin alebo ak bol právoplatne odsúdený za trestný čin a súd nerozhodol v jeho prípade o podmienečnom odložení výkonu trestu odňatia slobody.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 15:27