StoryEditor

Okresné úrady zaniknú koncom roka

26.02.2003, 23:00

K zrušeniu okresných úradov dôjde k 1. januáru 2004. Uviedol to včera vládny splnomocnenec pre reformu a modernizáciu verejnej správy Viktor Nižňanský pri predstavovaní ďalších krokov v reforme. K tomuto dátumu zároveň dôjde k redukcii činnosti krajských úradov ako zložky všeobecnej štátnej správy. Zároveň sa bude vytvárať sieť špecializovanej štátnej správy v tých oblastiach, kde je to nevyhnutné. Predpokladom týchto krokov je reforma v daňovej oblasti, ktorou sa dosiahne financovanie prevedených kompetencií.
Na slovenský trh sa nebudú môcť uvádzať kozmetické výrobky, ktoré obsahujú látky alebo prípravky testované na zvieratách. Obsahuje to návrh novely zákona o ochrane zdravia ľudí, ktorý včera schválila vláda. Novela zároveň určuje požiadavky na výrobu, dovoz a uvádzanie kozmetických výrobkov v súlade s právom v krajinách EÚ. Tie neuznávajú výrobky testované na zvieratách.
Vláda tiež rozhodla, že samosprávy dostanú viac ako 237 mil. Sk na dokončenie rozostavaných základných škôl. Z toho 167 mil. Sk je zo štátneho rozpočtu, 70 mil. Sk pôjde z výťažku lotérií. Vláda tiež schválila návrh dohody medzi SR a Európskou investičnou bankou (EIB) o financovaní výstavby diaľničného úseku D1 Viedenská cesta -- Prístavný most. EIB požičia na jeho výstavbu 27 mil. eur, teda polovicu stavebných nákladov. Kabinet včera vzal na vedomie Správu o zameraní slovenskej diplomacie, ktorá definuje zámery ministerstva zahraničných vecí, ktorých cieľom je definitívne zavŕšenia integrácie do EÚ a NATO.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 19:59