StoryEditor

Kubiš v Bruseli bude rokovať aj o obrannej politike EÚ

18.11.2007, 16:42
Autor:
SITASITA

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš sa v pondelok v Bruseli zúčastní na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti a vonkajšie vzťahy Európskej únie, na ktorom bude viesť slovenskú delegáciu. Ministri odštartujú kolobeh rokovaní Konferenciou pre zlepšenie civilných spôsobilostí EÚ v oblasti krízového manažmentu. Počas nej schvália Správu o pokroku v tejto oblasti za uplynulý rok. "Zvláštnosťou novembrových zasadnutí býva tradične spoločné rokovanie ministrov zahraničných vecí s ministrami obrany členských krajín," uviedol Kubišov hovorca Ján Škoda. Zaoberať sa budú situáciou v Čade a Stredoafrickej republike, ako aj dôležitými prvkami Európskej bezpečnostnej a obrannej politiky.
Počas zasadnutia Rady sa budú ministri venovať aj problematike námornej politiky EÚ a legislatívneho programu Európskej komisie na rok 2008. Ministri prerokujú prípravu summitov EÚ -- Čína, EÚ -- India a EÚ -- Afrika. Neobídu ani situáciu na Balkáne, rokovať budú najmä o statuse Kosova a situácii v Bosne a Hercegovine. Keďže v decembri bude medzinárodné stretnutie v Annapolise v Spojených štátoch amerických, ministri preberú aj mierový proces na Blízkom východe. Súčasťou programu sú aj posledné udalosti v Pakistane, Iraku a Gruzínsku. Pozornosť zamerajú aj na iránsky jadrový program.
V utorok bude pokračovať zasadnutie Rady rokovaním o rozvojovej pomoci. Slovensko bude zastupovať štátna tajomníčka rezortu diplomacie Oľga Algayerová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:44