StoryEditor

Parlament dnes rokuje o tlačovom zákone

06.02.2008, 11:19
Poslanci parlamentu by sa na dnešnej schôdzi mali zaoberať sporným tlačovým zákonom. Opozičné strany pritom už viac ako týždeň blokujú hlasovanie o Lisabonskej zmluve a chcú sa na nej zúčastniť, iba ak sa sporný zákon stiahne z parlamentu.
Zákonu, ktorý predkladá minister kultúry Marek Maďarič (SMER - SD), vyčíta opozícia najmä pokuty pre vydavateľov, o ktorých by malo rozhodovať ministerstvo, ako aj právo na odpoveď. Podľa neho by totiž boli vydavatelia povinní uverejniť odpoveď dotknutej osoby aj vtedy, ak sú informácie uverejnené v periodiku pravdivé. Kriticky sa voči zákonu vyjadril aj Inštitút pre verejnú politiku, ako aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ak zákon prejde v prvom čítaní, v druhom k nemu budú môcť poslanci predkladať svoje pozmeňovacie návrhy. Premiér Robert Fico však podľa vlastných slov chce taký zákon, ktorý bude v súlade s princípmi európskych organizácií.

Parlament sa v týchto chvíľach venuje návrhu zákona o neprimenaných podmienkach v obchodných reťazcoch. Predkladateľ, ktorým je minister hospodárstva ĽubomírJahnátek (Smer - SD) tvrdí, že vysoké marže, ktoré si dávajú obchodné reťazce majú za následok zdražovanie potravín a predkladaný zákon by im v tom mal zabrániť.     
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 20:02