StoryEditor

Údajného bossa Volodymyra Y. odsúdili na tri roky

10.01.2008, 09:48
Autor:
TASRTASR

Na tri roky nepodmienečne odsúdil dnes trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava II údajného bossa ukrajinsko-slovenskej zločineckej skupiny Volodymyra Y. vo veci legalizácie príjmu z trestnej činnosti.
Volodymyra Y. uznal vinným, že sa podieľal od augusta 1999 na vývoze troch kradnutých áut značky Audi typu A6 a A4. Trest si Ukrajinec odpyká v 1. nápravnovýchovnej skupine. Podľa senátu sa dopustil nebezpečného konania pre spoločnosť v snahe sa obohatiť. Súd pred vynesením rozsudku zamietol námietku obžalovaného voči zaujatosti členov súdu. Senát zvážil, že Volodymyr Y. nebol doteraz vo výkone trestu a nebol na Slovensku odsúdený. Obžalovaný sa voči verdiktu prostredníctvom svojho právneho zástupcu odvolá.
To že, že súd v tejto trestnej veci vynesie rozsudok dnes, sa očakávalo. Volodymyra Y. obžalovali z údajného organizovania vývozu ukradnutých áut do Rumunska v roku 1999. Autá spolu s vodičmi zadržali v Maďarsku. Automobily mali tabuľky s evidenčnými číslami, ktoré boli odcudzené z iných vozidiel. Znalec vyčíslil hodnotu predmetných automobilov na tri až 3,8 milióna korún.
"Obžaloba bola podaná na Okresný súd Bratislava II. 21. júna minulého roku, následne sa 2. augusta uskutočnilo verejné zasadnutie, na ktorom určili termín hlavného pojednávania na 25. septembra 2007. Ďalšie pojednávanie sa konalo koncom októbra a bolo odročené na dnešný deň," povedal dnes pre TASR hovorca Krajského súdu (KS) Pavol Adamčiak.
Napriek tomu, že obžalovaný nebol doposiaľ nikdy odsúdený, je vo väzbe už šesť rokov v súvislosti s inou závažnou trestnou činnosťou. Údajnému ukrajinskému bossovi a jeho trom komplicom kladie obžaloba na pojednávaní, ktoré sa uskutočňuje na KS v Bratislave, za vinu trestný čin vraždy formou spolupáchateľstva, trestný čin nedovolenej výroby a držby omamnej látky, jedu a prekurzora a obchodovanie s nimi, ako aj trestný čin nedovoleného ozbrojovania. Ak obžalovaným preukážu vinu, hrozí im trest odňatia slobody na doživotie. Volodymyr Y. má zároveň zakázaný pobyt na území Slovenska.
Začiatkom januára Okresný súd Bratislava I. rozhodol o návrhu Krajskej prokuratúry v Bratislave na vzatie do väzby troch jeho údajných komplicov, obvinených - Eduarda V., Vasyla P. a muža prezývaného Koľa, ktorý sa vydával za Jurija Rybakovasa. Príslušníci policajných zložiek 31. decembra zadržali členov údajnej zločineckej skupiny Volodymyra Y. hneď po tom, ako ich prepustili z väzby v Bratislave.
"Okresný súd Bratislava I. obvinených V.P., E.V. a J.R. vzal do väzby z dôvodnej obavy, že sa budú vyhýbať trestnému stíhaniu," uviedol vtedy pre TASR hovorca Adamčiak. Všetci traja obžalovaní podali sťažnosť ihneď po rozhodnutí sudcu. O tej rozhodne Krajský súd v Bratislave, doplnil Adamčiak.
Pred KS sa ešte neskončilo pojednávanie, na ktorom sa im kladie za vinu štvornásobná vražda a prokurátor ich obvinil z ďalších dvoch vrážd. Jedného z mužov, prezývaného Koľa, predviedli na Úrad hraničnej a cudzineckej polície za účelom preverenia legálnosti jeho pobytu na Slovensku. "Zistilo sa, že sa za osobou s menom Jurij Rybakovas, rodený Vilčinskas len vydával. Muž s takýmto menom totiž žije v Litve, svoju krajinu neopustil a jeho cestovný pas, na ktorý Koľa cestoval, mu odcudzili," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Korch.
Trojica bola vo väzbe od konca septembra, respektíve začiatku decembra 2003. Samotný Volodymyr Y., ktorý zostal vo väzbe, je za mrežami od 13. júna 2002.
Posledné hlavné pojednávanie so štyrmi členmi skupiny na čele s Volodymyrom Y. sa uskutočnilo v bratislavskom Ústave pre výkon väzby 7. decembra. Senát KS si vtedy vypočul návrhy na doplnenie dokazovania a odročil hlavné pojednávanie na 23.-25. januára 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 06:48