StoryEditor

Košice čaká v roku 2007 významný investičný rozvoj

09.01.2007, 15:49
Autor:
TASRTASR
Mesto Košice čaká v tomto roku významný investičný rozvoj. Podľa primátora Františka Knapíka bude súvisieť aj s prípravou mesta na MS v ľadovom hokeji 2011 a jeho ambíciou kandidovať na Európske hlavné mesto kultúry.

Mesto Košice čaká v tomto roku významný investičný rozvoj. Podľa primátora Františka Knapíka bude súvisieť aj s prípravou mesta na MS v ľadovom hokeji 2011 a jeho ambíciou kandidovať na Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013.
"Z pohľadu uplynulého desaťročia mal by to byť rok, kedy by sme mohli byť svedkami stavebného ruchu, obnovy a rozvoja mesta. Čo sa týka najdôležitejších projektov - rozsahom a významom je to hlavne dvojmiliardová investícia Aupark na Námestí osloboditeľov," uviedol Knapík dnes na novoročnom stretnutí s novinármi.
Prvým krokom v tomto projekte bola zmena regulačného plánu námestia, ktorú vlani schválili poslanci. Z ďalších projektov je to napríklad využitie areálu bývalých Malinovského kasární, o ktoré má záujem rakúsky investor. Podľa Knapíka mali by tam pribudnúť obchodné, ubytovacie a relaxačné priestory a "ak sa dohodnú s investorom, tak aj krytá tržnica". Nákladnou rekonštrukciou by mali prejsť aj hotely Slovan a Hutník, v lokalite bývalého pivovaru na Floriánskej ulici sa ráta s výstavbou obytno-administratívno-obchodného centra.
Minulý rok bol podľa Knapíka úspešný. Pozitívne hodnotil naštartovanie sociálneho programu na rómskom sídlisku Lunik IX, kde sú dlhodobé problémy s neplatičmi v sociálnej núdzi. Projekt prispeje k tomu, aby majoritná spoločnosť v meste nemala pocit, že na Rómov dopláca a že sú pozitívne diskriminovaní.
Rok 2006 bol pre Košice významný aj prijatím novely zákona o meste, ktorá prispeje k jeho efektívnejšiemu a úspornejšiemu spravovaniu. Podarilo sa odovzdať 21-miliónovú investíciu, ktorou ukončili rekonštrukciu pešej zóny v okolí národnej kultúrnej pamiatky Dómu sv. Alžbety. Stabilizoval sa magistrát po odchode časti pracovníkov na KSK a občania pozitívne prijali aj zriadenie Kancelárie prvého kontaktu.
Problémom, ktorý mesto stále "tlačí pred sebou" je spor súvisiaci s vypovedaním zmluvy na čistenie mesta so spoločnosťou Strelingstav z roku 1995. V hre je pohľadávka vo výške 630 miliónov korún (istina spolu s penále), ktorú už veriteľ predal ďalšiemu subjektu a rozhodnúť by mal o nej súd. Kompromis chce mesto hľadať so spoločnosťou Veros, ktorá zabezpečuje osvetlenie mesta, pričom oba subjekty majú rozdielne názory na objektívnosť fakturácie. Podľa Knapíka sa dlh mesta v tomto prípade priblížil k 40 miliónom korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:22