StoryEditor

Peter Horváth: Vyššia účasť by výsledky nezmenila

27.11.2005, 23:00

Voliť prišlo len 18 percent ľudí. Ktorej strane by pomohlo, keby ich prišlo viac?
- Mohlo by to pomôcť najmä Smeru-SD. Možno by sa to odrazilo aj na tom, že úspech strán vládnej koalície by bol menej výrazný. Skôr si myslím, že ani pri vyššej účasti voličov by sa výsledky nejako diametrálne neodlišovali.
Môžu volebné výsledky pri takejto nízkej účasti vôbec predznamenať, aké šance majú strany vo voľbách do NR SR?
- Je pravda, že nízkou volebnou účasťou je to skreslené. Ťažko preto hovoriť o nejakej reprezentatívnej voličskej vzorke. Napriek tomu tie čísla majú pre jednotlivé politické strany dosť veľký význam. Strany si otestovali svojich najvernejších voličov. Zistili, s akým minimálnym počtom priaznivcov môžu v budúcnosti počítať. Na druhej strane tieto voľby odhalili skupiny občanov, ktorých strany musia "pracovať", aby ich pritiahli k volebným urnám.
Podľa pozorovateľov volili do VÚC predovšetkým starší voliči a ľudia z vidieka. Prečo práve títo majú najväčšiu voličskú disciplínu?
- Právo voliť považujú za svoju povinnosť. Práve táto kategória voličov má pri nízkej účasti silu do značnej miery ovplyvniť výsledky regionálnych volieb.
Ak by prišlo viac mladých voličov, kto by mohol počítať s ich hlasmi?
- V mladšej voličskej základni má väčšie šance Smer-SD a SDKÚ.
Prečo sa Smeru-SD nedarí pritiahnuť k voľbám viac svojich sympatizantov? Najmä, ak podľa prieskumov strana disponuje s vyše 30-percentnou podporou voličov.
- Hoci sú voliči Smeru-SD so situáciou v republike nespokojní, ešte stále ich nespokojnosť neprekročila hranicu, kedy by už boli ochotní zúčastniť sa na procese zmeny.
Faktickým víťazom regionálnych volieb sa stalo KDH s 21 percentami všetkých poslancov. Prečo uspela práve táto strana, ktorá nefiguruje úplne na špici volebných prieskumov?
- Miestne štruktúry KDH pracujú veľmi dobre. Vedia svojich priaznivcov vysoko motivovať. Voliči KDH navyše majú v sebe vysokú disciplínu. Treba však povedať aj to, že kresťanským demokratom pomohla aj nízka voličská účasť.
Všeobecne v regionálnych voľbách uspeli vládne stredopravé strany. Môže to byť signál, že volič si praje súčasnú vládnu zostavu aj po ďalších parlamentných voľbách?
- Ich volebný výsledok je vyšší, ako sa očakávalo. Môže to signalizovať, že po parlamentných voľbách nebudú mimo hry a v rokovaniach o zostavení koalície budú veľmi vážnymi hráčmi.
Z pôvodných pozícií naopak ustupuje ĽS-HZDS.
- Strane uškodili odchody viacerých politikov v NR SR, ktorí možno neboli až takí silní na celoslovenskej úrovni, ale mali silnú pozíciu v regiónoch. Ukazuje sa, že všeobecný trend znižovania preferencií ĽS-HZDS je realitou. Strana bude mať pravdepodobne vo voľbách do NR SR najhorší volebný výsledok od svojho vzniku.
Desať percent mandátov získali nezávislí kandidáti. O čom to svedčí?
- Vzhľadom na to, že ide o regionálnu úroveň, kde vždy kandiduje viac nezávislých, je to pomerne málo. Dokazuje to skôr ochotu voličov podporovať kandidátov, ktorí sú krytí straníckou nomináciou - tak ako to je pri parlamentných voľbách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:45