StoryEditor

SMK podala trestné oznámenie na predsedu SNS Slotu kvôli jeho vyjadreniam

14.08.2006, 13:49
Autor:
TASRTASR

Strana maďarskej koalície (SMK) podala dnes trestné oznámenie na predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu za jeho vyhlásenia pred parlamentnými voľbami a po voľbách. Zverejnili ich v rôznych domácich a zahraničných médiách, konkrétne Lidové noviny, Die Presse.
Slota podľa SMK svojimi vyhláseniami jednoznačne naplnil všetky znaky trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a jeho konanie SMK označila za spoločensky nebezpečné. "Táto jeho spoločenská nebezpečnosť spočíva jednak v tom, že svojimi vyjadreniami hanobí maďarský národ a jeho príslušníkov, vrátane tých, ktorí sú občanmi SR, čím ho ponižuje a osočuje. A jednak v tom, že prostredníctvom takýchto vyhlásení môže vplývať a ovplyvňovať aj mienku, zmýšľanie a konanie ďalších osôb," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa SMK Lívia Solymos.
SMK konštatuje, že líder národniarov začína stupňovať svoje nenávistné vyhlásenia voči príslušníkom maďarskej národnosti a frekvenciou a obsahom svojich výrokov spôsobuje stále väčšiu traumu a obavu o ďalšiu budúcnosť občanov maďarskej národnosti. Zároveň vnáša nepriateľské nálady do vzťahov medzi príslušníkmi slovenskej a maďarskej národnosti žijúcich na území SR, uvádza sa v stanovisku SMK.
Ján Slota pre TASR uviedol, že kroky SMK zatiaľ komentovať nemieni.
Šéf národniarov nedávno v rozhovore pre český denník Lidové noviny naznačil, že závidí Čechom. Tí podľa neho vyhnali Nemcov zo svojho územia, preto s nimi teraz nemajú také problémy ako Slováci s Maďarmi na Slovensku. V interview pre víkendové vydanie viedenského mienkotvorného denníka Die Presse Slota zase hovoril o "brutálnej maďarizácii" na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:13