StoryEditor

Podľa Počiatka je zdravotníctvo v katastrofálnom stave

16.05.2007, 17:13
Autor:
SITASITA

Slovenské zdravotníctvo je podľa ministra financií Jána Počiatka v katastrofálnom stave, preto sa minister zdravotníctva Ivan Valentovič snaží urobiť niečo zmysluplné. "Netvárme sa, že zdravotníctvo tu bolo vo vynikajúcom stave," vyhlásil Počiatek po dnešnom rokovaní vlády. Samotný Valentovič následne skonštatoval, že zdravotníctvo nie je v kríze, občania majú dostupnú bezplatnú zdravotnú starostlivosť a platby v systéme fungujú.
Minister zdravotníctva mal pôvodne predložiť návrhy na racionalizačné opatrenia do konca apríla. Na stredajšom rokovaní predložil kabinetu niekoľko alternatív, pričom ako prioritnú pre stranu Smer-SD označil zavedenie jednej zdravotnej poisťovne. Proti sú však koaliční partneri. Vláda v stredu rokovanie o jeho návrhoch prerušila. Valentovič v tom podľa svojho vyjadrenia nevidí problém, nakoľko ide o zásadné zmeny, ktoré by sa nemali uponáhľať. Podobne aj minister financií je názoru, že treba dať Valentovičovi ešte čas.
Ministerstvo financií v marci zásadne nesúhlasilo s návrhom novely zákona o zdravotnom poistení, v ktorej ministerstvo zdravotníctva navrhovalo povinné poistenie poistencov štátu vo verejnoprávnych poisťovniach. Podľa ministerstva financií by bolo vysoko pravdepodobné, že zahraničné poisťovne uplatnia na medzinárodných rozhodcovských súdoch žalobu za porušenie dohody o podpore a vzájomnej ochrane investícií. Počiatek sa však nechcel vopred vyjadrovať k tomuto problému, ktorý hrozí aj v prípade zavedenia jednej zdravotnej poisťovne. Podľa Počiatka sú totiž zatiaľ návrhy ministerstva len všeobecné a treba si počkať na konkrétne návrhy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 00:49