StoryEditor

Valentínsku kvapku krvi darovalo takmer desať tisíc dobrovoľníkov

23.02.2006, 14:49

Do 11. ročníka Valentínskej kvapky krvi sa na Slovensku zapojilo 9 686 dobrovoľných darcov krvi. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol generálny sekretár Slovenského Červeného kríža (SČK) Bohdan Telgársky. Kampaň vyhlásil SČK v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS). Mobilné odberové jednotky NTS jazdili počas prvých dvoch februárových týždňov priamo za darcami do škôl a iných pracovísk. Najviac darcov, až 1 499, prišlo do Košíc.
Minulý rok prilákala kampaň 13 544 darcov, čo je o približne štyritisíc viac ako tento rok. Pokles počtu darcov nepovažuje Telgársky za neúspech a pripisuje to mrazivému zimnému počasiu. Pre prechladnutia a chrípkové ochorenia museli podľa Telgárskeho pracovníci NTS na mieste vyradiť z darcovstva veľa záujemcov. Medzi tohtoročnými dobrovoľníkmi bolo 2 327 prvodarcov. Bratislavský SČK ich získal 408, najviac z celého Slovenska.
Kampaň Kvapka krvi sa snaží oslovovať najmä mladých ľudí a motivovať ich k bezpríspevkovému darcovstvu krvi. Ako povedal Telgársky, starší si zvykli na výhody poskytované darcom v minulom režime, a keď ich teraz nemajú, cítia sa poškodení. Bezpríspevkové darcovstvo však nepredpokladá žiadne výhody pre darcov. Budúcnosť vidí Telgársky v odmeňovaní darcov v rámci samosprávy, napríklad bezplatným využívaním mestskej dopravy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:09