StoryEditor

Na severoslovenských riekach zrušili stupne povodňovej aktivity

03.04.2006, 16:29
Autor:
TASRTASR

Na všetkých vodných tokoch v regiónoch Oravy a Liptova zrušili stupne povodňovej aktivity, ktoré tam vyhlásili uplynulý týždeň v súvislosti s veľkými prívalovými vodami.
Najkritickejšia situácia bola na severe Slovenska na rieke Turiec v obci Rakovo pri Martine. Od stredy tam trval tretí stupeň povodňovej aktivity. Hladina toku kulminovala z piatka na sobotu a dosiahla 260 cm. Dnes bola nižšia asi o 40 cm a naďalej klesá. Oproti normálu je ešte vyššia približne o 140 cm. Voda v obci Rakovo zatopila len polia a záhrady v časti obce, v ktorej žije približne tretina z 320 obyvateľov, uviedol pre TASR námestník riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku, závod Ružomberok Peter Caban.
Tretí stupeň povodňovej aktivity bol aj v Sučanoch pri Martine, kde sa začal vybrežovať tamojší potok. Na kritických miestach spevnili breh vrecami s pieskom. O stupeň priaznivejšia situácia bola na Blatnickom potoku, ktorý preteká obcou Príbovce (okres Martin) a na rieke Turiec v Martine.
Hladiny vodných tokov na severe Slovenska dnes mierne klesali, a preto sa znížili aj prítoky do vodných nádrží. Do Oravskej priehrady pri Námestove priteká necelých 140 m3/s vody, asi o 170 m3/s menej ako v sobotu. Vypúšťajú z nej 3,5 m3/s. Zmestí sa do nej asi 140 miliónov m3 vody. Do nádrže Liptovská Mara priteká dnes 63 m3/s, v sobotu to bolo vyše 100 m3/s. Priehrada, z ktorej odteká 10 m3/s, má voľný objem približne 150 miliónov m3 vody.
"Terajšie voľné objemy v Oravskej priehrade a Liptovskej Mare postačujú na zachytenie prívalovej vody, aj keby terajšie daždivé počasie trvalo ešte dva týždne," povedal Caban.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 00:49