StoryEditor

Podľa ZMOSu má návrhu rozpočtu viacero problémov

19.10.2006, 13:33
Autor:
SITASITA

V návrhu štátneho rozpočtu na rok 2007 vidí Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) viacero problematických okruhov, uviedol to na dnešnej tlačovej besede predseda ZMOS Michal Sýkora. Ako dodal, za jeden z najväčších otáznikov považuje ZMOS navrhovaný rast dane z príjmov fyzických osôb. V rokoch 2005 a 2006 bol výber dane pre obce 28,2 mld. korún, v roku 2007 je tento podiel plánovaný na 32 mld. korún. "Nie sme si istý, či je to reálne očakávanie," vyhlásil Sýkora. Podľa neho totiž, ak sa porovná rast miezd a zamestnanosti a dopad pripravovaných daňových zákonov, ZMOS nie je presvedčené, že rast o 13,4 percenta by sa podarilo naplniť.
Problematický je podľa Sýkoru aj zamýšľaný presun kompetencií pri financovaní neštátnych základných umeleckých škôl a školských zariadení bez zvýšenia podielu obcí na výnose dane z príjmov fyzických osôb v roku 2007. "Na presun kompetencií nie sú v roku 2007 presunuté prostriedky zo štátneho rozpočtu," upozornil Sýkora.
Ďalším problémom je financovanie základného školstva. Výdavky vzrastú iba o 5,4 percenta a budú mať hodnotu 15,5 mld. korún. "Keby mal byť zachovaný ten istý pomer k hrubému domácemu produktu (HDP) ako v tomto roku, suma by musela byť 15,9 mld. korún," zdôraznil Sýkora. Ďalším problémom je aj nízke tohtoročné nastavenie normatívov, čoho dôkazom je doplatenie peňazí od ministerstva školstva. Zatiaľ sa však nikde nehovorí, že normatívy by mali byť zvýšené. "Obávame sa, že navrhnutý rast prostriedkov dokáže pokryť iba zvýšenie miezd, ale pokiaľ ide o prevádzku, podmienky sa nijako nezlepšia," uviedol Sýkora.
K problémových okruhom podľa ZMOS patrí aj dopad na potreby rozpočtov miest a obcí v podobe zvýšeného rastu výdavkov z dôvodu zrušenia daňových výhod neziskových organizácií. Nie je tiež primerané ani plánované financovanie stavebných úradov, ktoré je oproti tomuto roku vyššie iba o tri percentá.
Celkové príjmy miest a obcí by mali podľa predsedu ZMOS v roku 2007 dosiahnuť 87,8 mld. korún. Oproti rozpočtu v roku 2006 je to o 3,5 mld. korún viac. Obce získajú z daní 42,4 mld. korún, zo štátneho rozpočtu viac ako 25 mld. korún a ostatné príjmy, ako je napríklad nakladanie s vlastným majetkom, by mali dosiahnuť 20 mld. korún.
Štátny rozpočet a po prvý raz aj rozpočty miest a obcí sa pripravujú na tri roky, teda na obdobie rokov 2007-2009. Príjmy obcí majú vzrásť v roku 2009 na 94 mld. korún a výdavky na 92 mld. korún. "Ak by sa súčasný systém nekorigoval, mohlo by to viesť k postupnému odstráneniu modernizačného dlhu a možnostiam vysporiadať majetok," dodal Sýkora.

Agentúra SITA vydá aj zvukovú správu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:43