StoryEditor

Vláda predloží harmonogram stiahnutia vojakov z Iraku

31.07.2006, 16:04
Autor:
TASRTASR
Vláda Roberta Fica predloží jasný a časovo prijateľný harmonogram stiahnutia slovenskej vojenskej jednotky z Iraku. Urobí tak na základe dialógu so zúčastnenými partnermi a irackou vládou. Hovorí o tom programové vyhlásenie vlády, ktoré dnes schválil vládny kabinet.

Vláda Roberta Fica predloží jasný a časovo prijateľný harmonogram stiahnutia slovenskej vojenskej jednotky z Iraku. Urobí tak na základe dialógu so zúčastnenými partnermi a irackou vládou. Hovorí o tom programové vyhlásenie vlády, ktoré dnes schválil vládny kabinet.
"Nechceme žiadny Big Bang, žiadny Veľký tresk. Chceme normálne komunikovať tak, ako to urobili aj iné krajiny. Sme pripravení, a naozaj nám na tom záleží, prispieť civilnými prostriedkami, ak je to potrebné, k bezpečnosti, aj pokiaľ ide o Afganistan, Blízky východ," vyhlásil Fico.
Ministerstvo obrany má podľa šéfa rezortu Františka Kašického pripravené varianty, akým spôsobom sa bude táto záležitosť realizovať. Povedal, že to bude "plánovitý, cieľavedomý a koordinovaný postup".
Ficova vláda je pripravená podieľať sa na plnení iných úloh pri zabezpečovaní stability a mieru v Iraku civilnými prostriedkami a taktiež podieľať sa na procese budovania irackých bezpečnostných síl, ktoré budú schopné prevziať zodpovednosť za stabilitu a bezpečnosť v krajine.
Kabinet chce vyhodnotiť zapojenie armády do operácií medzinárodného krízového manažmentu, vrátane irackej misie. Do budúcnosti zabezpečí, aby súčasťou rozhodnutia o vyslaní jednotiek bol aj jasne definovaný mandát obsahujúci kritériá ich zotrvania alebo prípadného odsunu.
Ficova vláda sa bude usilovať o to, aby SR do konca roku 2010 primerane prispievala k obranným schopnostiam kolektívnej obrany NATO a vojenským spôsobilostiam Európskej únie s cieľom plnohodnotného príspevku v ďalšom období. Zabezpečí aktívnu účasť v silách rýchlej reakcie NATO a EÚ a na operáciách medzinárodného krízového manažmentu. Vláda bude naďalej rozvíjať systém civilného riadenia ozbrojených síl. Vytvoriť chce predpoklady pre zdokonalenie systému riadenia obrany, okrem iného aj aktualizáciou Dlhodobého plánu rozvoja Ministerstva obrany SR 2015.
Za cieľ si kabinet kladie tiež zvyšovanie úrovne použiteľnosti a operačnej pripravenosti ozbrojených síl a zabezpečenia transparentnosti, efektívnosti a hospodárnosti vo využívaní finančných prostriedkov.
Vláda bude podporovať rozšírenie spôsobilostí ozbrojených síl aj na oblasť asistenčných úloh s dôrazom na ochranu zdravia a majetku občanov a štátu v prípadoch ako sú napríklad živelné pohromy alebo teroristický útok.
V programovom vyhlásení sa tiež spomína transformácia vojenského školstva a podpora rozvoja národnej vojenskej vedy. Kabinet chce ďalej zvyšovať profesionalitu ozbrojených síl a stabilizovať personál, vrátane primeraného odmeňovania a sociálneho zabezpečenia, vytvoriť podmienky na zlepšenie starostlivosti o vojenských dôchodcov.
Výdavky vyčleňované na obranu by mali dosahovať úroveň potrebnú na zabezpečenie obrany štátu a SR, konkrétne percento z HDP sa v dokumente nespomína. Vláda chce pritom zabezpečiť, aby sa výdavky na vojenské operácie a zaradenie do síl rýchlej reakcie NATO a EÚ nefinancovali na úkor udržiavania a rozvoja armády.
V programe sa hovorí aj o podpore rozvoja obranného priemyslu. Vláda bude podporovať jeho čo najširšie zapojenie do modernizácie a prezbrojenia ozbrojených síl a medzinárodných vyzbrojovacích projektov, predovšetkým v rámci EÚ a NATO. V pláne má tiež iniciovať definovanie a legislatívnu úpravu ofsetových pravidiel pri zásadných investíciách do ozbrojených a bezpečnostných zložiek SR.
Kašický potvrdil tiež záujem o bližšiu kooperáciu s ministerstvom vnútra. Vytvoriť by sa mal integrovaný bezpečnostný systém.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 01:00