StoryEditor

Licenčná rada nie je všeliek

16.06.2003, 00:00
Česká republika kvôli súkromnej televízii Nova zaplatila pokutu vyše 10 miliárd korún. Mnohí tvrdia, že zlyhala licenčná rada, ktorá sa problémom okolo Novy len prizerala. Môže sa niečo podobné stať aj na Slovensku? Viac v článku časopisu Formát.
  • Česko: Miliardy v pozadí
  • Politika nechce z médií odísť
  • Aj slovenská Rada pre vysielanie a retransmisiu (licenčná rada) už zažila niekoľko problémových období. Snáď najväčšie otázniky vyvoláva ešte aj po rokoch udeľovanie licencie v súčasnosti najsledovanejšej televízii na Slovensku - TV Markíza v roku 1994. Licenčná rada, ktorej vtedy šéfovala Emília Boldišová, pozastavila práce na príprave rozhodnutia o udelení licencie, ktorú firma Pavla Ruska vyhrala v tendri. Dôvodom bol neprávoplatný výpis z obchodného registra, ktorý Rusko priložil k žiadosti o licenciu. Boldišovej rada k Ruskovi stratila dôveru. Zistila, že vedome predložil výpis, ktorý nevystihuje zmenené majetkové pomery vo firme.
    Vtedajšia koalícia (HZDS, Združenie robotníkov Slovenska a SNS) radu odvolala. Nová rada licenciu bez problémov udelila. Emília Boldišová sa k celej veci dnes už nevyjadruje. V roku 1998 však Markízu označila za dieťa HZDS. "Rada, ktorá po nás nastúpila, splnila zbožné želanie HZDS, prípadne niektorých jej činovníkov. Nezlomné zásluhy na tomto má aj JUDr. Peter Keltoš, ktorý po našom odvolaní Markízu oficiálne pred radou právne zastupoval vo veci >>usporiadania a pridelenia licencie<< a Ruskove počínanie kvalifikoval ako >>nedorozumenie<<," povedala pre denník Práca Boldišová.
    Pavol Rusko sa napriek predchádzajúcej dohode k celej kauze pre FORMÁT nevyjadril.
    Politici to skúšajú stále. Rada má napriek tomu, že jej členov volí Národná rada SR, zákonom dané nezávislé postavenie. "Skutočná nezávislosť je už otázkou konkrétnych ľudí, ktorí v rade sedia. ...

    Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
    Zostáva vám 85% na dočítanie.
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko-2, menuAlias = slovensko-2, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    16. máj 2024 10:19