StoryEditor

Ochranca práv za občana vybaví zápis do katastra

22.01.2008, 23:00

Ako sa snaží váš úrad pomôcť občanovi, ktorý sa obráti na vás napríklad s problémom, že mu kataster dva roky nie je schopný urobiť vklad nehnuteľnosti?
Verejný ochranca práv ihneď po doručení podnet občana preskúma. Podľa zákona o verejnom ochrancovi práv je orgán verejnej správy, teda aj správa katastra, katastrálny úrad i Úrad geodézie, kartografie a katastra, povinný bezodkladne verejnému ochrancovi práv poskytnúť potrebné spisy a doklady, do dvadsať dní mu predložiť písomné stanovisko k prípadu. Rovnako do dvadsať dní odo dňa doručenia výzvy verejného ochrancu práv je povinný príslušný orgán oznámiť svoje stanovisko k výsledkom vybavenia podnetu a prijaté opatrenia. Verejný ochranca práv vec, po doručení podnetu -- písomne či osobne do zápisnice, za občana vybaví.
Má občan vôbec šancu domôcť sa napríklad náhrady škody v takomto prípade?
Verejný ochranca práv po preukázaní, že orgán verejnej správy porušil ústavného právo, informuje podávateľa podnetu o právach vyplývajúcich zo zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. Verejný ochranca práv podávateľovi podnetu vybaví zápis vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, s príslušným úradom hľadá aj riešenia odstránenia tohto stavu do budúcnosti, upozorní na to kompetentné úrady.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 01:26