StoryEditor

Cestovná kancelária môže cenu zájazdu aj zvýšiť

26.01.2006, 23:00

Jedným z rizík, ktoré kúpa dovolenky vo veľkom časovom predstihu prináša, je možnosť dodatočného zvýšenia ceny zájazdu. Cestovná kancelária má na takýto krok právo iba vtedy, ak ho zakotví v zmluve o zájazde. Ani to však neznamená, že môže zdražovať ľubovoľne. Spôsob výpočtu novej ceny musí byť totiž vopred presne určený. Navyše, kancelária môže k zdraženiu pristúpiť najneskôr 21 dní pred začiatkom zájazdu, a to vtedy, keď jej stúpnu náklady súvisiace s jeho poskytovaním.
Občiansky zákonník stanovuje, že kancelária môže cenu zvyšovať, ak dôjde k rastu dopravných nákladov vrátane cien pohonných látok. Ďalším dôvodom na zdražovanie je aj zvyšovanie letiskových poplatkov. Cenu dovolenky môže zvýšiť aj nepriaznivý vývoj kurzu koruny, a to v prípade, že sa koruna oslabí o viac ako päť percent. Rozdiel v kurze sa počíta od dátumu, keď cestovná kancelária cenu zájazdu určila. Aj tu však platí podmienka, že k zdraženiu zájazdu môže dôjsť najneskôr 21 dní pred jeho začatím.
Ak sú tieto zákonné obmedzenia splnené a cestovná kancelária sa rozhodne pre zmenu ceny, musí to klientovi oznámiť písomne. Aj tu platí rovnaká trojtýždňová lehota ako v predchádzajúcich spomínaných prípadoch.
Hoci obchodné podmienky cestovných kancelárií viac-menej iba kopírujú ustanovenia Občianskeho zákonníka, prístup jednotlivých spoločností sa môže líšiť. Koala Tours si vyhradzuje cenu zájazdu zvýšiť, ak dôjde k rastu cien leteckého paliva nad 950 amerických dolárov za tonu. Ďalej je to už zákonom stanovené zdraženie platieb spojených s dopravou (napríklad letiskových poplatkov) a rast kurzu koruny o päť percent od termínu určenia ceny zájazdu. Ďalším dôvodom na zvýšenie ceny zájazdu je zmena daňových alebo iných zákonov, ktoré stanovujú výšku daní alebo poplatkov.
Hoci majú cestovné kancelárie vo svojich zmluvných podmienkach stanovenú minimálnu hranicu, pri ktorej môžu zvýšiť cenu za dopravu, nie vždy túto možnosť využijú. "V našich zmluvných podmienkach uvádzame hranicu päť percent. V minulom roku však bol napríklad nárast cien nafty a z toho vyplývajúci nárast cien autobusovej dopravy vyšší ako päť percent. My sme však ceny zájazdov nezvyšovali," hovorí riaditeľ Turancaru Pavol Komora. Podobne sa správajú aj ďalšie spoločnosti. Podľa Andrey Jendekovej z Tip Touru, môže organizátor zájazdu jednostranne zvýšiť jeho cenu zájazdov maximálne o 10 percent, ak by sa od začiatku kalendárneho roka koruna zhodnotila o vyše 10 percent. K takémuto kroku však Tip Tour doteraz nepristúpil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. jún 2024 22:41