StoryEditor

Recept na kasový trhák

28.12.2006, 23:00

Kde sú peniaze, tam je i pokračovanie. I tak by mohlo znieť heslo producentov a tvorcov komerčne úspešnej, ale umelecky nie veľmi vydarenej adaptácie románu Dana Browna Da Vinciho kód.
Tri roky po vydaní románu sa jeho filmového prepisu chopil oscarový režisér Ron Howard. Vizuálna skratka, ktorej sa filmy podobného typu nevyhnú, funguje len čiastočne. Podobne ako zachmúrené tváre hlavných predstaviteľov Toma Hanksa a Audrey Tatou. Napriek tomu snímka doteraz zarobila viac ako trištvrte miliardy dolárov. Zisk tak šesťnásobne prekročil náklady, čo je aj na hollywoodsku produkciu úctyhodný výkon.
Tvorcovia mohli byť spokojní už pred premiérou. Marketing, sľubujúci tajomstvo, trochu konšpiračného videnia sveta a virtuálny i reálny boj s cirkvami, zafungoval ako sa patrí. O filme sa rozprávalo už dlhé mesiace pred jeho májovou premiérou. Ku kresťanom sa pridali zástupcovia albínov, ktorí neboli spokojní s faktom, že jeden z nich vo filme znázorňuje fanatického vraha, ako aj niektoré moslimské krajiny, ktoré blasfemický film zakázali premietať.
Predpremiéra filmu na filmovom festivale v Cannes nedopadla najlepšie. Kritikov, pre ktorých bola projekcia určená, rozosmial najmä koniec filmu, kde hlavnému hrdinovi dôjde, že jeho filmová partnerka je priamym potomkom Ježiša Krista. Divákov, naopak, tento koniec zaujal natoľko, že už v prvý víkend film zarobil 300 miliónov dolárov a po tretej epizóde Hviezdnych vojen sa stal druhým najlepšie zarábajúcim filmom v histórii. V novembri pribudlo k filmu DVD, takže zisk ešte porastie.
Železo treba kuť, kým je horúce. Námetom na pokračovanie má byť ďalšia Brownova kniha Anjeli a démoni. Obe predlohy spája postava amerického "symbológa" Roberta Langdona, ktorý v Európe rieši zamotané nábožensko-kriminálne prípady. Scenáristi však budú mať plné ruky práce. Podľa kritikov majú Anjeli a démoni prakticky rovnaký príbeh ako Da Vinciho kód, ale podstatne nudnejší a menej kontroverzný. Ani propagácia už nebude taká ako v prípade úspešného predchodcu. Protestanti, moslimovia ani albíni sa už nemajú proti čomu ozvať, a tak na protesty zostanú len katolíci. Či to bude stačiť na úspech, uvidíme v roku 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 08:30