StoryEditor

Jaguar sa predstavil na domácej scéne

31.07.2006, 00:00

Na autosalóne British International Motor Show v Londýne, ktorého brány sa pre verejnosť otvorili 20. júla, vystavuje značka Jaguar niekoľko noviniek modelového roku 2007. Popri kupé a kabriolete XKR druhej generácie majú výstavnú premiéru aj nové verzie limuzíny Jaguar XJ. Všetky dostali chrómovanú masku chladiča so sieťovým výpletom, ktorá bola doteraz vyhradená iba pre najvýkonnejšie modely s prepĺňaným motorom V8.
Od nového modelového roku sa štandardne montujú disky kolies s priemerom 19 palcov s pneumatikami 255/40 R 19 na obidvoch nápravách. Vďaka sériovému pneumatickému pruženiu a tlmičom CATS so samočinnou elektronickou reguláciou sa táto zmena, zlepšujúca vonkajší vzhľad a jazdné vlastnosti, uskutočnila bez zníženia komfortu jazdy. Pre všetky verzie sa dajú za príplatok objednať aj 20-palcové disky kolies.
Novinkou v ponuke príslušenstva je modul Audio Connectivity, umožňujúci pripojenie prehrávača Apple iPod alebo iného prehrávača MP3 (vrátane USB) k audiosústave vozidla. Modul zabezpečuje ovládanie prehrávača, ktorý môže byť bezpečne uložený v niektorom z odkladacích priestorov, prostredníctvom ovládacích prvkov audiosústavy, ako aj dobíjanie jeho batérie.
Významnou novinkou je tiež zavedenie naftového motora V6 2.7 D Twin-turbo do verzie XJ LWB s predĺženým rázvorom. Vďaka celohliníkovej karosérii má dlhá limuzína s naftovým motorom pohotovostnú hmotnosť iba 1 665 kg, čo je o 350 kg menej ako porovnateľné konkurenčné modely. Kombinácia kultivovaného a neobyčajne úsporného turbodiesla a mimoriadne priestrannej karosérie obohacujú limuzínu Jaguar o novú dimenziu.
Ako zvláštny model v limitovanej sérii sa bude v modelovom roku 2007 vyrábať verzia XJR Portfolio. Na rozdiel od limitovanej luxusnej série Super V8 Portfolio, z ktorej sa pre európsky trh vlani vyrobilo 250 kusov, športovo ladený XJR Portfolio nebude mať predĺžený rázvor, ale karosériu štandardnej dĺžky s rázvorom 3,03 metra. Bude výlučne v čiernom metalizovanom laku (odtieň Midnight Black). Na pohon slúži motor V8 4,2 litra s kompresorom, ktorý dosahuje výkon 291 kW (396 k). V kombinácii so 6-stupňovou automatickou prevodovkou zabezpečuje akceleráciu z pokoja na rýchlosť 100 km/h za 5,3 sekundy, maximálna rýchlosť je elektronicky limitovaná na 250 km/h. Jaguar XJR Portfolio sa začne vyrábať v január.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 05:50