StoryEditor

Kreditky: Podnikateľ má prísnejšie kritériá ako zamestnanec

11.04.2006, 00:00
Dočasný nedostatok finančnej hotovosti na účte sa dá preklenúť popri kontokorentných úveroch aj kreditnými kartami. Vhodné sú najmä pre podnikateľov, ktorí často cestujú za hranice. Okrem širokej akceptačnej siete, vysokého úverového rámca a bezúročného obdobia, sú aj vecou prestíže. Hlavne pri kartách vyšších tried s prívlastkami Silver, Gold alebo Platinum a kartách Diners Club či American Express obchodník vie, že obsluhuje klienta, ktorý má finančnú dôveru banky. Zaslúžiť si ju pritom v prípade podnikateľov alebo firiem nie je až také jednoduché ako pri zamestnancoch. Kritériá na získanie kreditnej, charge alebo revolvingovej karty majú banky rôzne.

Dočasný nedostatok finančnej hotovosti na účte sa dá preklenúť popri kontokorentných úveroch aj kreditnými kartami. Vhodné sú najmä pre podnikateľov, ktorí často cestujú za hranice. Okrem širokej akceptačnej siete, vysokého úverového rámca a bezúročného obdobia, sú aj vecou prestíže. Hlavne pri kartách vyšších tried s prívlastkami Silver, Gold alebo Platinum a kartách Diners Club či American Express obchodník vie, že obsluhuje klienta, ktorý má finančnú dôveru banky. Zaslúžiť si ju pritom v prípade podnikateľov alebo firiem nie je až také jednoduché ako pri zamestnancoch. Kritériá na získanie kreditnej, charge alebo revolvingovej karty majú banky rôzne.
Slovenská sporiteľňa
Aby mal podnikateľ nárok na základnú kreditnú kartu v Slovenskej sporiteľni, musí byť jej klientom minimálne rok. "Potom klienta ohodnotíme a overíme si jeho rating. Podmienkou poskytnutia karty Diners Club je zabezpečenie úverového rámca financiami vloženými na účte, a to vo výške 150 percent kartového limitu," opisuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová. Rovnaké podmienky podľa nej musí splniť aj malá a stredná firma, ktorá chce vybaviť firemnú kreditku pre svojich zamestnancov.
VÚB banka
Vo VÚB banke sa príjem, resp. obrat žiadateľa o kreditnú kartu, posudzuje individuálne. Podmienkou jej získania je však minimálny čas podnikania 24 mesiacov. "Pri kartách VISA Business, VISA Business Silver a VISA Business Gold nemusí byť žiadateľ klientom banky. V prípade Diner Club a American Express banka vyžaduje ročnú klientsku históriu," ozrejmuje hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.
Základnými kritériami pre spoločnosti, ktoré chcú vybaviť služobnými kreditkami svojich zamestnancov, je minimálne jedno úplne ukončené daňové obdobie pri klientoch banky s minimálne šesťmesačnou históriou. Ak ide o nového klienta, ktorý má účet vo VÚB banke kratšie ako pol roka, musí podnikať minimálne dve daňové obdobia. "Ďalšou podmienkou je splnenie kritérií interného scoringového hodnotenia banky. K žiadosti klient predkladá aj požadované doklady informujúce o jeho finančnej situácii, napríklad účtovné výkazy, daňové priznania a povolenie na výkon podnikateľskej činnosti," dodáva Walterová.
ČSOB
Československá obchodná banka v súčasnosti poskytuje výlučne kreditné karty pre fyzické osoby na súkromné použitie. Môže však o ne požiadať aj podnikateľ ako fyzická osoba. "V druhej polovici tohto roku ČSOB plánuje uviesť na trh aj firemné kreditné karty, revolvingové karty, resp. charge karty. Tieto produkty ešte len plánujeme, preto neviem v súčasnosti povedať, aké podmienky bude musieť podnikateľ, malé alebo stredná firma, splniť na ich získanie," vysvetľuje hovorkyňa ČSOB Marta Krejcarová.
Ľudová banka
V Ľudovej banke sú podmienky na získanie kreditnej karty pre živnostníkov aj právnické osoby rovnaké. Žiadateľ o MasterCard Business musí byť klientom banky minimálne tri mesiace a podnikať najmenej dva roky. Svoju históriu podnikateľ dokladuje živnostenským listom s dátumom vydania povolenia na činnosti. Pri nepodnikateľských subjektoch dokladom o ich zriadení s dátumom povolenia činnosti, resp. inými dokladmi dokumentujúcimi existenciu žiadateľa.
Kritériom je aj pozitívna finančná analýza klienta. Priemerný mesačný obrat za posledné tri mesiace musí spĺňať požiadavky banky. "Záujemca predkladá výkaz ziskov a strát za posledné dva predchádzajúce ukončené kalendárne roky, v ktorých vykonával činnosť a účtovné výkazy k ultimu posledného uzatvoreného štvrťroka aktuálneho roka," spresňuje Jana Lukáčová, riaditeľka marketingu Ľudovej banky.
Okrem MasterCard Business môže podnikateľ v Ľudovej banke získať aj kreditnú kartu MasterCard Standard. "No v takom prípade musí predložiť aj pracovnú zmluvu od svojho zamestnávateľa. Musí teda popri živnosti mať aj pracovný pomer," upozorňuje Lukáčová.
Dexia banka Slovensko
Živnostník s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý v Dexia banke Slovensko žiada o kreditnú kartu, musí preukázať pravidelný príjem. Pritom musí byť vo veku od 18 do 63 rokov. Podmienkou je aj účet vedený v Dexia banke minimálne tri mesiace, na ktorom si žiadateľ zriadi povolenie inkasa na automatickú úhradu povinnej minimálnej splátky. Po vyhodnotení žiadosti môže klient získať kartu VISA Classic alebo VISA Gold s bankou schváleným úverovými limitom od 10-tisíc do 200-tisíc korún.
"Podmienkou vydania firemnej kreditnej karty Diners Club je účet v Dexia banke zriadení minimálne šesť mesiacov. A splnenie ďalších kritérií, ako sú minimálne obraty a podobne," informuje špecialistka na externú komunikáciu a PR Dexia banky Slovensko Katarína Némová.
HVB Bank Slovakia
Žiadateľ o HVB Kreditnú kartu nemusí byť v čase podania žiadosti klientom HVB Bank. Fyzické osoby podnikatelia predkladajú potvrdenie o výške príjmu a o zaplatení dane alebo kópiu daňového priznania s pečiatkou daňového úradu za posledné zúčtovacie obdobie.
"Na zabezpečenie služobných potrieb zamestnancov firmám ponúkame HVB Kreditnú kartu Business. O jej vydanie môže požiadať spoločnosť s ročnými tržbami od piatich miliónov korún s existenciou minimálne 12 mesiacov, zdokladovanou výpisom z obchodného alebo zo živnostenského registra," uvádza hovorkyňa HVB Bank Slovakia Andrea Kollárová. Firma ďalej musí predložiť aj výkazy za posledné účtovné obdobie, čestné vyhlásenie, že nemá polehotové záväzky voči štátnym inštitúciám, nie je v konkurze a nie sú voči nej vedené exekúcie ani žiadne súdne spory. "V prípade nového klienta alebo záujemcu s históriou kratšou ako šesť mesiacov je rámec na vydanie HVB kreditných kariet zabezpečený depozitom vo výške 100 percent kartového limitu," dodáva Kollárová.
OTP Banka
Solvent Biznis karta (MasterCard Biznis) OTP Banky predstavuje kombináciu revolvingového úveru (stanovením úverového limitu) zabezpečeného bankovou zárukou Slovenskej záručnej a rozvojovej banky a úverovej platobnej karty s platnosťou na 12 mesiacov a možnosťou automatickej obnovy. Na jej získanie potrebuje podnikateľ zdokladovať jedno ucelené účtovné obdobie, pričom nemusí byť v čase žiadosti klientom OTP Banky.
Firma na vybavenie firemných kariet pre svojich zamestnancov nemusí splniť žiadne dodatočné podmienky. "V rámci schváleného úverového limitu môže požiadať aj o väčší počet kariet, vydanie prvej karty je zdarma, vydanie ďalších kariet je spoplatňované v zmysle platného cenníka banky," konštatuje Andrea Uličná z marketingu OTP Banky.
UniBanka
Na to, aby živnostník získal v UniBanke aspoň základnú kreditnú kartu, nemusí byť v čase podania žiadosti jej klientom. Musí však podľa hovorkyne banky Kataríny Ševčíkovej zdokladovať príjem vyšší ako 15-tisíc korún.
Privat banka
Privat banka si ako podmienku získania podnikateľskej kreditnej karty stanovila vedenie vkladového účtu minimálne šesť mesiacov alebo najmenej polročné riadenia aktív asset managementom banky. Podnikateľ toto kritérium môže splniť aj finančnou zmenkou revolvovanou šesť mesiacov. "Ďalšou podmienkou je výška priemerného zostatku súčtu všetkých aktív klienta v banke za posledných šesť mesiacov, ktorý nesmie byť nižší ako 1,5-násobok požadovaného kartového limitu," hovorí marketingová manažérka Privat banky Andrea Lóciová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 14:33