StoryEditor

Staněk: Slovensko potrebuje víziu

12.05.2003, 00:00
Rozhovor Formátu s ekonómom Petrom Staněkom o pohľade do budúcnosti, stave hospodárstva, konkurzoch a miliardách.
Údajne pripravujete víziu Slovenska. Na objednávku politického nominanta ANO, ministra hospodárstva Nemcsicsa...
Chce odo mňa vypracovanie hospodárskej stratégie Slovenska na najbližších osem až desať rokov. Teda aj po vstupe Slovenska do Európskej únie. Z ôsmich kapitol je šesť už pripravených.
Pochválili by vás za ne napríklad Američania?
Možno áno. Neviem však, či ma pochvália doma. Myslím si to aj preto, lebo dosiaľ sa moje nápady, materiály či štúdie skôr využívali v zahraničí než na Slovensku.
Potrebuje taký malý štát ako Slovensko vôbec nejakú víziu?
Rozhodne áno, ak sa nechce stať iba niekoho príveskom a zaujíma sa o svoj hrací priestor v Európskej únii. Či už z hľadiska voľných zdrojov, priestorov vymedzených Európskou úniou, domácich podmienok atď. Dôležité je tiež vedieť, ako sa bude formovať pôsobenie EÚ v celosvetovom kontexte a akým spôsobom sa vymedzí jej pozícia vo svetovej ekonomike. To však vyžaduje pochopiť globalizáciu a jej trendy, smerovanie a dosahy na nadnárodné zoskupenia i národné ekonomiky. Práve vízia by mala odpovedať na tieto otázky.
Aj tak sa však množstvo vecí udeje skôr, než sme ich podľa logiky schopní predvídať, nie?
Niektoré sa stanú skôr, než sme ich schopní zaregistrovať. Avšak rad ďalších dejov vysiela signály v predstihu troch, piatich, desiatich rokov. Takže ostáva čas pripraviť si alternatívnu stratégiu, ušetriť náklady, sklamanie a pripraviť tlmiaci "vankúš" voči vonkajšiemu nárazu.
No dobre, ale keď sme sa v posledných rokoch bez vízie obišli a vyriešil to trh, prečo to nemôže tak pokračovať aj ďalej?
Lebo systémové problémy sme neriešili a pozornosť sme sústreďovali predovšetkým na zmenu vlastníckych vzťahov (privatizáciu), na chaotické opatrenia riešiace okamžité ťažkosti. A na podriadenie cele...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovor, menuAlias = rozhovor, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 01:32