StoryEditor

Najdôležitejšie zmeny

30.06.2003, 00:00
Od 1. júla platí novela Zákonníka práce. Zavádza viacero podstatných zmien, ktoré menia podmienky pre zamestnávateľov aj pre zamestnancov.

Pracovný pomer

- Menia sa podmienky pri uzatváraní pracovného pomeru. Ruší sa dohoda o pracovnej činnosti, ktorú nahradí pracovný úväzok na kratší pracovný čas (20 hodín týždenne). Zamestnávatelia musia pracovníkovi garantovať také podmienky ako pri pracovnom pomere na plný úväzok. Ponecháva sa možnosť pracovať na základe dohody o vykonaní práce. Študenti budú môcť popri štúdiu aj naďalej pracovať na základe dohôd o brigádnickej práci.
- Dôchodcovia budú môcť pracovať na určitý čas (namiesto jedného roka až 3 roky) s možnosťou opätovného predĺženia. Opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitý čas je pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím už len 6 mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitý čas.
- Zamestnávateľ už nemôže dohodnúť niekoľko pracovných pomerov s tým istým zamestnancom, ak ide o vykonávanie totožnej práce. Niekoľko pracovných pomerov so zamestnancom môže zamestnávateľ dohodnúť len na práce iného druhu.
Zákonník práce už neobsahuje tzv. vedľajšiu činnosť, ktorú zamestnanec pre zamestnávateľa vykonáva mimo pracovného času, ktorá spočívala v prácach iného druhu, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve.

Nadčasová práca

- Predlžuje sa nadčasová práca zo 150 na 400 hodín ročne, ak sa na tom zamestnávateľ so zamestnancom dohodnú. Menia sa aj podmienky, za ktorých môže zamestnávateľ zamestnancovi prácu nadčas nariadiť. Pri prekročení 150-hodinového limitu a využití ďalších 250 hodín musí ísť o vážne dôvody. Na nariadenie nadčasovej práce zamestnávateľ už nepotrebuje súhlas Národného úradu práce a ani odborovej organizácie. Na každý pracovný týždeň tak pripadá navyše 7,69 hodiny. Znamená to, že z 5-dňového pracovného týždňa tak môže mať zamestnanec 6-dňový. Zamestnávateľ nemôže nariadiť prácu nadčas zamestnancovi, ktorý je zamestnaný na skrátený pracovný úväzok, ale ani rodičovi, ktorý sa stará o dieťa mladšie ako ročné či tehotnej žene. Môžu sa však na nadčasoch dohodnúť.
Podľa platného a novelizovaného zákonníka môžeme v tomto roku pracovať týždenne 58 hodín vrátane nadčasov. Od roku 2004 to bude 48 hodín v týždni. Prácu do stanoveného časového limitu je možné vykonávať u viacerých zamestnávateľov. Do nadčasov sa nezapočítavajú činnosti vykonávané na základe dohody o vykonaní práce a dohody o brigádnickej činnosti študentov.
Táto časť Zákonníka práce sa azda najviac týka poľnohospodárov, preto zákonník zavádza pre niektoré povolania možnosť úpravy pracovného času. V poľnohospodárstve bude možné rozdeliť riadny pracovný čas nerovnomerne. Umožní to, aby napríklad kombajnista pracoval v zime len minimálne, no v lete môže byť na poli od rána do večera.

Výpoveď, skončenie pracovného pomeru

- Výpovedná lehota už nie je striktne stanovená na dva mesiace, je však najmenej 2 mesiace. Ak zamestnanec dostane výpoveď dohodou, musí si vybrať medzi výpovednou lehotou a odstupným. Zamestnanec má nárok na odstupné vo výške dvoch mesačných platov, ak si neuplatňuje nárok na výpovednú lehotu. Tá je dvojmesačná, pre zamestnancov, ktorí vo firme pracovali viac ako päť rokov, je trojmesačná.
- Odstupné po novom dostane aj zamestnanec, ktorého prepustili zo zdravotných dôvodov.
- Nový Zákonník práce zjednoduší výpovede zamestnancom, ak nedosahujú očakávané pracovné výsledky. Zamestnávateľ bude musieť na túto skutočnosť svojho zamestnanca vopred upozorniť.
- Zamestnanca bolo doteraz možné prepustiť na základe závažného porušenia pracovnej disciplíny. Novela už slovo "závažné" neobsahuje. Dôvodom na výpoveď je aj jednorazové menej závažné porušenie pracovnej disciplíny.
- Na možnosti výpovede z organizačných dôvodov sa nič nemení.
- V prípade skráteného pracovného úväzku môže zamestnanec dostať výpoveď bez udania dôvodu s 15-dňovou výpovednou lehotou. Pracovný pomer môže ukončiť výpoveďou z akýchkoľvek dôvodov s 15-dňovou výpovednou lehotou aj zamestnanec.
- V prípade práce na určitý čas zamestnávateľ bude môcť dávať výpoveď aj bez uvedenia dôvodu.
- Zákaz výpovede sa vzťahuje na zamestnanca v čase od nástupu na kúpeľnú liečbu, teda nie ako dosiaľ, keď sa počítal od dátumu povolenia kúpeľného liečenia. Výpoveď nemôže dostať zamestnanec na rodičovskej dovolenke.

Iné zmeny

- Zákonník práce zakazuje zamestnávateľovi zisťovať sexuálnu orientáciu zamestnanca. Pod priamou diskrimináciou sa rozumie, ak sa so zamestnancom zaobchádza menej priaznivo ako s iným zamestnancom v porovnateľnej situácii. Nepriamou diskrimináciou je pokyn, rozhodnutie alebo prax znevýhodňujúca zamestnanca v porovnaní s inými zamestnancami, ak tento pokyn, rozhodnutie alebo prax nie sú primerané a nevyhnutné a nemožno ich ospravedlniť objektívnymi skutočnosťami. Za priamu alebo nepriamu diskrimináciou sa pokladá aj pokyn na diskrimináciu.
- Nikto nesmie byť na pracovisku prenasledovaný a ani inak postihovaný za to, že podá na iného zamestnanca alebo zamestnávateľa sťažnosť, žalobu alebo návrh na začatie trestného stíhania.
- Ak zamestnanec preukáže súdu skutočnosti o priamej alebo nepriamej diskriminácii, je povinnosťou zamestnávateľa preukázať, že k porušeniu zásady rovnakého zaobchádzania nedošlo.
- Zákonník práce umožňuje zamestnávanie medzi manželmi, ktoré predchádzajúca novela zrušila. Podnikateľ môže vo svojej firme zamestnať manželku a manželka zase manžela.
- Okrem odborovej organizácie môže v podniku pôsobiť aj zamestnanecká rada.

Súhlasíte s tým, že súčasná Zákonník práce je nepružný a bráni vytvárať pracovné miesta? účasný Zíkonník práce je nepružný a bráni vytvárať pracovné miesta:

áno --- 46,6
skôr áno ako nie --- 12,3
rozhodne nie --- 13,4
skôr nesúhlas ako súhlas --- 8,2
nevedelo sa vyjadriť --- 25,5

Väčšie právomoci zamestnávateľa pri prepúšťaní alebo nie?

súhlas --- 47,3
skôr áno ako nie --- 11,2
rozhodne nie --- 23
skôr nesúhlas ako súhlas --- 9,4
nevedelo sa vyjadriť --- 9,1

Súhlasíte s rozšírením počtu nadčasových hodín so súhlasom zamestnanca?

súhlas --- 51,2
skôr áno ako nie --- 16,3
rozhodne nie --- 17,5
skôr nesúhlas ako súhlas --- 7,2
nevedelo sa vyjadriť --- 7,8
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:18