StoryEditor

Ilegálny dovoz mobilov stále prekvitá

05.03.2003, 23:00

Ilegálny dovoz mobilných telefónov do Ruska spôsobuje ich producentom a maloobchodných predajcom už niekoľko rokov veľké starosti. Väčšina týchto mobilov pochádza od užívateľov zo zahraničia, ktorí si ich lacno zakúpili v rámci rôznych akcií, ktoré ponúkali mobilní operátori. Tieto telefóny však majú mnohé nevýhody. Jednou z nich je zablokovanie niektorých funkcií v prípade, že je predaný v rámci akciového balíčka. Mobilní operátori sa tak poisťujú, že majitelia mobilov ich nebudú môcť využívať v sieti iného mobilného operátora, uviedol the Moscow Times. A keď sa majiteľ rozhodne zablokovaný mobil odpredať, takýto druh telefónu sa dostáva do tzv. sivej zóny.
Manažér marketingu spoločnosti Motorola Andrej Byčenko definoval dva hlavné faktory, ktoré podporujú ilegálny dovoz mobilov -- ľahšia cenová dostupnosť a slabá kontrola ruských orgánov pri ich dovoze.
Aj zablokované mobily sa dajú pomerne ľahko odblokovať, vďaka čomu si ich majiteľ môže slobodne vybrať svojho mobilného operátora. Vo väčšine prípadov však po odblokovaní dochádza k narušeniu niektorých funkcií.
"Tieto zmeny v mnohých prípadoch poškodzujú meno ich producentov, pretože odblokované mobily často strácajú svoju funkčnosť už po krátkom čase," upozornil A. Byčenko. Ako dodal, majitelia týchto telefónov potom strácajú dôveru k renomovaným značkám.
Vedúci predstavitelia ruského ministerstva vnútra z oddelenia K, ktoré sa zaoberá vyšetrovaním kriminálnych aktivít v oblasti najmodernejších technológií, ešte minulý týždeň oznámili, že počet ilegálne dovezených a na území Ruska predávaných mobilných telefónov už niekoľkonásobne prevyšuje počet telefónov s certifikátom. Priemyselná skupina, ktorá sa zaoberá sledovaním vývoja na ruskom telekomunikačnom trhu, však s názorom ministerstva vnútra nesúhlasí, podľa jej údajov ilegálne dovezené mobily zatiaľ nezískali na ruskom trhu dominantné postavenie. Podľa jej predbežných odhadov sa v minulom roku predalo asi 9 miliónov mobilov, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2001, keď sa ich predalo 4 milióny, viac než dvojnásobný nárast. Na minuloročnom predaji sa necertifikované telefóny podieľali asi len jednou štvrtinou, čo je dokonca v porovnaní s rokom 2001 pokles v ich predaji o 33 %. Aj vedúci predstavitelia spoločností Nokia a Motorola potvrdili, že podľa posledných ukazovateľov sa dovoz ilegálnych mobilov do Ruska v minulom roku výrazne znížil. Podľa A. Byčenka sa trhový podiel ilegálnych mobilov v porovnaní s rokom 1999, keď dosahoval 80 % a roku 2000, keď to bolo 70 %, výrazne znížil. Z odhadov Motoroly vyplýva, že v roku 2002 mali necertifikované telefóny na ruskom trhu 50- až 60-percentný podiel. Ich hodnota sa pohybovala v rozmedzí 120 až 300 USD za telefón. Trh sa postupne "vyčisťuje". Aj napriek tomu sa však producenti mobilov usilujú vyvíjať čoraz väčší tlak na ich predajcov, aby ponúkali len certifikované typy. Všetko však závisí aj od spotrebiteľov, ktorí v mnohých prípadoch nedokážu odlíšiť certifikovaný a necertifikovaný telefón.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 03:40