StoryEditor

Nemecká vláda plánuje výrazné zníženie daní

01.07.2003, 00:00

Nemecká vláda plánuje presunúť poslednú etapu daňovej reformy z roku 2005 na rok 2004, čím chce poskytnúť ekonomike pozitívne impulzy. Pracujúci a stredné podniky tak budú od budúceho roka platiť o 10 % nižšie dane z príjmu. Tento pokles mieni vláda financovať prostredníctvom nových dlhov, čím však podľa názoru odborníkov Nemecko nebude schopné dodržať trojpercentnú hranicu deficitu rozpočtu, ktorú stanovuje Maastrichtská zmluva. Stredné podniky získajú z 10-percentného zníženia dane z príjmu 10 mld. eur, čím chce vláda podporiť ich investície.
Kancelár Gerhard Schröder vyzval vlády spolkových krajín a opozíciu, aby v parlamente podporili presun daňovej a sociálnej reformy z programu Agenda 2010, ako aj zrušenie dotácií. Podľa jeho slov toto rozhodnutie totiž bude signalizovať pripravenosť Nemecka na realizáciu síce bolestivých, zato však potrebných reforiem.
Schodok v príjmoch sa odhaduje na 18 mld. eur, z čoho 8 mld. eur pripadne na štátnu pokladnicu. To chce vláda kompenzovať pomocou odbúrania štátnej pomoci, príjmov z privatizácie a novými úvermi. Podľa informácií nemeckého Handelsblattu chce kancelár do roku 2010 odbúrať dotácie v objeme približne 45 mld. eur. Konkrétne údaje síce G. Schröder zatiaľ neoznámil, no poukázal na to, že aktuálna situácia na trhu pre predaj štátneho majetku je naďalej priaznivá. Ako informuje časopis Spiegel, ministerstvo financií v súčasnosti zisťuje, ktoré zo 426 podielov vo vlastníctve štátu je možné predať a koľko z tohto predaja môže zarobiť. Odborníci však upozorňujú, že vzhľadom na súčasnú stagnáciu trhu nehnuteľností bude mať vláda problémy predať pozemky a ani predaj podielov v Deutsche Post či Deutsche Telekom nepomôže vyrovnať schodok vyplývajúci zo zníženia daní. Príjmy z tejto privatizácie sú totiž určené na vyplatenie dôchodkov zamestnancov oboch spoločností.
Problematický je úmysel zvýšiť štátnu zadlženosť, keďže v takom prípade by bol rozpočet na rok 2004 v rozpore s nemeckou ústavou. Príčinou je fakt, že nové úvery by presiahli objem plánovaných investícií. Minister financií Hans Eichel však upozorňuje, že v treťom roku stagnácie musia znížiť dane, aby odvrátili hroziace narušenie hospodárskej rovnováhy, čo rieši článok 115 ústavy, ktorý v takom prípade umožňuje, aby nové úvery prekročili investície.
Nezávisle od výsledku reforiem však vzorec, s ktorým počíta G. Schröder, že o 10 % nižšie dane znamenajú o 10 % vyššiu spotrebu, neplatí. Časť peňazí totiž spotrebitelia aj podniky použijú na úspory alebo tvorbu rezerv pre horšie časy a navyše v súčasnom období neistoty a otrasenej dôvery je viac než pravdepodobné, že spotrebitelia do peňaženiek nebudú siahať priveľmi hlboko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 01:22