StoryEditor

Ekonomiky EÚ musia byť flexibilnejšie

10.03.2003, 23:00
Autor:
(hn/rp)(hn/rp)

Britský minister financií Gordon Brown včera opäť oživil diskusiu o reformách v Európskej únii (EÚ), keď tlmočil požiadavku "väčšej flexibility" európskych ekonomík, ktoré sa vyrovnávajú s jednotnou menou. G. Brown ďalej poukázal na pomalé tempo liberalizácie trhu.
Časť analytikov poznamenáva, že jeho výroky, ktoré citoval denník Financial Times, môžu byť náznakom negatívneho rozhodnutia Veľkej Británie o vstupe do eurozóny. Vyhodnotenie tzv. piatich testov ohľadne akceptovania euromeny má britské ministerstvo financií definitívne predložiť do konca júna 2003.
Pomalosť tempa trhovej liberalizácie však kritizuje nielen G. Brown a Európska komisia, ale napríklad aj Centrum pre európsku reformu (CER), ktoré v zásade zastáva signifikantné proeurópske pozície. V jeho dokumentoch sa konštatuje, že EÚ dosiahla iba veľmi malý pokrok pri realizácii ambiciózneho plánu stať sa najdynamickejším ekonomickým regiónom sveta do roku 2010.
CER však dodáva, že k podstatnému posunu došlo v oblastiach, akými sú otvorenie energetických trhov v rámci EÚ a pri vytváraní spoločného trhu finančných služieb.
Proces reforiem je teda ďaleko od štádia, ktoré by sme mohli nazvať zlyhaním či zastavením, konštatuje CER. Británia však požaduje ešte väčšiu pružnosť na trhu pracovných síl, produktov a kapitálu, ktorá sa pri existencii spoločnej meny stáva ešte významnejším faktorom. Tá časť britskej vlády, ktorá je naladená silne eurooptimisticky tvrdí, že minister financií iba "pritvrdil" svoje niekdajšie antieurópske pozície, čím si pripravuje pôdu na negatívne rozhodnutie ohľadne akceptovania euromeny.
Nezávislí experti však hovoria o tom, že G. Brown je podstatne kooperatívnejší na pôde bruselských orgánov, čo sa napríklad prejavilo aj počas uplynulého týždňa, keď na pôde ECOFIN-u (ministri financií členských krajín EÚ) presadzoval spoločne s Nemeckom a Francúzskom väčšiu voľnosť členských štátov pri definovaní vládneho zadlženia. Podľa CER však bude Británia silným členom únie aj bez ohľadu na to, či sa stane alebo nestane členom eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:52