StoryEditor

Košice chcú terminál na jar 2004

26.03.2003, 23:00

Terminál košického letiska pre medzinárodnú leteckú dopravu by mohol byť v prevádzke od mája budúceho roku. Jeho otvorenie však závisí od schválenia nového rozpočtu na výstavbu terminálu vo výške 367 mil. Sk bez DPH (košické letisko nie je platiteľom DPH, a preto sa 49 mil. Sk vráti naspäť do štátneho rozpočtu) vládnym kabinetom. Nový rozpočet je takmer o 200 mil. Sk vyšší ako pôvodný. Oznámila to riaditeľka letiska Košice -- Slovenskej správy letísk, Marta Horváthová.
Ako Hospodárske noviny informovali, podľa pôvodného zámeru mal terminál už mesiac slúžiť cestovateľskej verejnosti. Časový sklz podľa Horváthovej zapríčinil dodávateľ stavby -- Bardejovské pozemné stavby, a. s., ktorému v minulom roku neboli schopní plniť požiadavky subdodávatelia. V súčasnosti pokračujú na opláštení budovy terminálu a v ďalších prácach za asi 24 mil. Sk. Zároveň sa začína stavebný audit postupu výstavby terminálu, ktorý nariadil minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič. Súbežne so správou audítora predloží Slovenská správa letísk, letisko Košice, na rokovanie vlády aj žiadosť o schválenie nového rozpočtu na jeho dostavbu. "Pevne veríme, že bude schválený a v stavbe sa bude pokračovať tak, ako to prisľúbil minister Prokopovič," povedala Horváthová. Pôvodný finančný zámer bol podľa nej na potreby letiska poddimenzovaný. Terminál by mal kapacitne vydržať na desať až 12 rokov, návratnosť investícií je však podľa Horváthovej výrazne nižšia. Nový terminál bude schopný vybaviť až 700-tisíc cestujúcich ročne. V roku 2002 však prešlo cez košické letisko takmer 162-tisíc cestujúcich. Súčasný terminál týmto kapacitám podľa Horváthovej nevyhovuje, najmä v letných mesiacoch. Rast počtu cestujúcich sa v Košiciach očakáva po vstupe SR do EÚ, ale aj po oznámení Maďarska, že neuvažuje o výstavbe letiska v Miškovci, ktorý je od Košíc vzdialený len 80 km.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:27