StoryEditor

Deutsche Telekom skončil s rekordnou stratou

10.03.2003, 23:00

Nemecká telekomunikačná spoločnosť Deutsche Telekom oznámila, že v minulom roku dosiahla čistú stratu 24,6 miliardy eur (27,2 mld. USD). Telekomunikačný gigant zaznamenal najväčší prepad v histórii nemeckých firiem. Aj napriek vysokým stratám však spoločnosť začala vo štvrtom štvrťroku zaznamenávať mierne oživenie a dokonca jej výsledky prekonali aj očakávanie analytikov. Informovala o tom agentúra Reuters. Do hlbokej straty sa Deutsche Telekom dostal pre odpis majetku, ktorý získal za nadhodnotené ceny v 90. rokoch. Po čiastočnej privatizácii v roku 1996 zaznamenala spoločnosť prvú stratu v roku 2001 v objeme 3,5 miliardy eur.
Minuloročné straty priradili Deutsche Telekom k firmám ako AOL Time Warner, Vodafone a Vivendi Universal, ktorých straty sa tiež vyšplhali do rekordných výšok. Výškou strát prekonal nemecký gigant zároveň aj svojich rivalov z Francúzska, Holandska a zo Španielska. Vo štvrtom štvrťroku zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) vzrástol medziročne o 14,6 percenta na 4,4 miliardy eur, zatiaľ čo analytici očakávali EBITDA vo výške 4,24 miliardy eur. Čistá strata Deutsche Telekom sa v poslednom štvrťroku z minuloročných 2,5 miliardy eur znížila na 100 miliónov eur, keď sa zároveň zvýšili tržby o 9 percent na 14,5 miliardy eur.
K zlepšeniu v Deutsche Telekom prispela hlavne mobilná divízia T-Mobile International s nárastom zisku o 24,4 percenta na 1,2 miliardy eur. Divízia pevných liniek T-Com, ktorá je síce viac stratová, avšak aktívne rastúca, dosiahla v štvrtom štvrťroku prevádzkový zisk 2,6 miliardy eur. Najväčšou stávkou však pre súčasného šéfa Deutsche Telekom, Kai-Uwe Ricka, aj naďalej zostáva T-Mobile USA, bývalá firma VoiceStream, ktorú kúpil ešte v roku 2001 jej bývalý výkonný výkonný riaditeľ Ron Sommer za kontroverzne rekordnú sumu 40 miliárd dolárov. T-Mobile USA je najmenším spomedzi šiestich celoamerických mobilných operátorov, v agresívnej marketingovej kampani v druhej polovici minulého roka získal najviac nových zákazníkov a aj napriek vyšším nákladom v tomto období si udržal prevádzkový zisk. Celoročný zisk EBITDA bol 0,5 miliardy eur, mobilný operátor sa však aj naďalej nachádza v strate.
Deutsche Telekom vlastní v Slovenských telekomunikáciách majoritný 51-percentný podiel akcií. Slovenské telekomunikácie, a. s., dosiahli za prvý polrok 2002 výnosy 9,5 mld. Sk, hrubý zisk 5,1 mld. Sk a čistý zisk na úrovni 2,2 mld. Sk. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sú výnosy nižšie asi o dve percentá, pričom zisk je približne na rovnakej úrovni.
Najväčší telekomunikačný koncern v Európe Deutsche Telekom AG (DT) uskutočnil personálne zmeny v dozornej rade. Jej šéfa Dietricha Winkhausa nahradí Klaus Zuwinkel, doterajší predseda Predstavenstva Deutsche Post World Net.
K výmene na poste dôjde na zasadnutí dozornej rady v apríli. Zuwinkel by sa mal aj naďalej podieľať na konsolidácii Deutsche Telekom. Vládne kruhy Winkhausa kritizujú za zdĺhavé riešenie krízy spôsobenej akvizičnou stratégiou bývalého predsedu Predstavenstva DT Rona Sommera. Winkhaus podporil Sommera aj v jeho opčnom pláne zvýhodneného predaja akcií pre členov vedenia.
Zuwinkel nie je expertom v oblasti telekomunikácií. Má však dlhoročné skúsenosti, ktoré mu môžu byť v doterajšej funkcii veľmi užitočné, a to najmä tam, kde sa stretajú záujmy podniku s politikou. Počas 12 rokov pôsobenia na poste šéfa Deutsche Post sa Zuwinkel naučil, ako sa správať k veľkoakcionárovi, akým je i v prípade DT spolkový štát.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:49