StoryEditor

Nemci majú príliš veľa voľna

23.06.2003, 00:00

Nemecký minister práce Wolgang Clement vyvolal v Nemecku búrku nevôle po tom, čo vyhlásil, že Nemci majú počas roka príliš veľa voľných dní. Ako uviedol pre časopis Stern, ekonomiku, ktorá sa dnes nachádza na pokraji recesie, do veľkej miery poškodzuje príliš veľa voľných dní zamestnancov v roku. "Stojí za povšimnutie, že v budúcom roku by sa hospodársky rast mal zvýšiť o 0,5 % len preto, že voľných dní bude v priebehu roka menej," uviedol minister, poukazujúc na fakt, že v roku 2004 mnohé zo štátom uznávaných kresťanských sviatkov, ako napr. Corpus Christi, pripadnú na sobotu a nedeľu.
Ministrove slová vyvolali pobúrenie hlavne u nemeckých katolíkov, ktorí sa obávajú, že vláda v Berlíne snažiaca sa všetkými prostriedkami zmierniť terajšiu problematickú ekonomickú situáciu v krajine pristúpi k obmedzeniu počtu štátnych sviatkov. Ako uviedla BBC, v Nemecku majú obyvatelia ročne až 17 voľných dní v dôsledku rôznych štátnych sviatkov, zatiaľ čo v susednom Francúzsku je to 11 dní a v Británii iba 8 dní do roka. Okrem toho Nemci majú aj kratší pracovný týždeň ako iné štáty v Európskej únii, pracujú presne 35 hodín týždenne a štedrejšie sú tu aj dovolenky. Nemci strávia na dovolenkách ročne v priemere 30 dní, zatiaľ čo priemer EÚ je 26 dní. Vláda kancelára Gerharda Schrödera už mesiace bojuje za spružnenie nemeckého trhu práce. V stredu minulý týždeň vláda odobrila balík zákonov, ktoré zjednodušujú zamestnávateľom v malých firmách prepúšťanie a zamestnávanie ľudí a obmedzila aj dĺžku času, počas ktorého nezamestnaní poberajú príspevky v nezamestnanosti. Okrem toho Berlín v rámci reformnej Agendy 2010 navrhol zníženie doteraz štedrých sociálnych a nemocenských dávok, ako aj zvýšenie príspevkov dôchodcov do zdravotného poistenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:18