StoryEditor

Únia má odpájať od počítačov

28.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Hudobné vydavateľstvá tlačia na Európsku úniu, aby nariadila poskytovateľom internetového pripojenia odpojenie klientov, ktorí nelegálne sťahujú hudbu. Nasledujú tak príklad francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý s týmto nápadom prišiel nedávno po poklese predaja klasických CD nahrávok.
"Až doteraz poskytovatelia internetového pripojenia na svojich sieťach dovoľovali masívne poškodzovanie vlastníckych práv, ktoré zapríčinilo podhodnotenie hudobných nahrávok, ktoré sú takými právami chránené," cituje portál EUobserver šéfa medzinárodnej federácie fonografického priemyslu Johna Kennedyho. "Je na čase, aby sa tým začala zaoberať Európska únia," dodal.
Podľa federácie nahrávaciemu priemyslu stále unikajú miliardy kvôli rozšírenému pirátstvu. Počet nelegálne stiahnutých nahrávok prekoná podľa ich odhadov počet legálnych stiahnutí v pomere 20 ku jednej.
Predaj CD medzi rokmi 2005 až 2006 klesol o 11 percent a v poklese pokračoval aj vlani. Predaj digitálnej hudby síce rastie, avšak v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa výrazne spomalil. Nie je vylúčené, že Brusel hudobným vydavateľstvám vyhovie. Únia chce už tento rok prísť s prvými návrhmi na vytvorenie jednotného trhu s online hudbou, filmami či hrami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 12:14