StoryEditor

Siderit opäť stojí a nevyrába

20.10.2005, 00:00
Spoločnosť Siderit, ktorá má v Nižnej Slanej jedinú slovenskú baňu a úpravňu železnej rudy, má opäť ťažkosti. Už niekoľko týždňov nevyrába a zamestnanci sú na nútenej dovolenke.

Spoločnosť Siderit, ktorá má v Nižnej Slanej jedinú slovenskú baňu a úpravňu železnej rudy, má opäť ťažkosti. Už niekoľko týždňov nevyrába a zamestnanci sú na nútenej dovolenke. V podniku prebieha tzv. kampaňová oprava agregátov. Tá sa síce robí každý rok, ale tentoraz ňou Siderit prekrýva existenčné problémy.
Či podnik výrobu ešte obnoví a kedy, sa zatiaľ nevie. Ku kritickej situácii sa nechcú vyjadrovať ani ukrajinskí majitelia firmy. Tí rokujú so Slovenským plynárenským priemyslom, Východoslovenskou energetikou a U.S. Steel Košice o zaistení rentabilnej produkcie. Energeticky náročná výroba vysokopecných peliet tvorí viac než polovicu nákladov firmy a jej kľúčový odberateľ, košické železiarne, znížili v auguste cenu peliet takmer o 18 percent. Siderit sa tiež zmieta v zovretí cenových klieští plynárov, keďže lacnejší zemný plyn od alternatívneho dodávateľa nemôže dostať pre nevyhovujúce prepravné podmienky.
V hre je 600 pracovných miest a budúcnosť bane so zásobami rudy na pätnásť až dvadsať rokov. Podľa riaditeľa Dušana Oravca Siderit vyrábal so stratou niekoľko miliónov korún mesačne a na sklade má tisíce ton peliet. Ako tvrdí, podnik sa dostal do situácie, že tonu predával o 340 korún lacnejšie, než boli náklady na výrobu. Pritom na investície do energetického zlacnenia výroby by Siderit potreboval okolo 200 miliónov korún a ďalšie prostriedky na ekologizáciu produkcie, najmä na modernizáciu elektrofiltrov. Tie sa pokúšal získať aj z eurofondov, ale zatiaľ neuspel.
Siderit vlastnia ukrajinskí investori, ktorí ho pred dvoma rokmi kúpili v rámci konkurzu na spoločnosť Želba. Ako vtedy deklaroval Alexej Gončarov, zástupca majoritného vlastníka a prezident spoločnosti Inter-Kontakt, noví majitelia mali záujem investovať do modernizácie bane a rozšírenia a ekologizácie výroby, ale za predpokladu, že sa vyrieši otázka cien plynu.
Riešenie sa však doteraz nenašlo. Ukrajinci sú nespokojní s prístupom vlády. Očakávali podporu domácej výrobe, napríklad daňové úľavy, investičné stimuly alebo zavedenie sociálnej ťažby, ako je to v uhoľných baniach, v ktorých štát dotuje každú tonu vyťaženého uhlia.
Siderit dosahoval s novými majiteľmi dosiaľ vyrovnané hospodárenie pri ročnom obrate okolo 600 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 11:36