StoryEditor

Hračkárske giganty stavili na robotické hračky

23.09.2005, 00:00
Akcie najväčšieho výrobcu hračiek na svete, americkej spoločnosti Mattel, klesli na burze v New Yorku potom, čo analytici informovali, že klesajúci predaj kľúčového produktu, bábik Barbie, ako aj rastúce náklady stiahnu tohtoročné hospodárske výsledky spoločnosti pod tie, ktoré pôvodne očakávali. Firma dopláca najmä na zmenu v preferenciách súčasných detí, ktoré už netúžia tak po bábikách a plyšových hračkách ako ich rodičia. Skôr ich nadchnú elektronické hry, mobilné telefóny a z hračiek-postavičiek len tie, ktoré sú aspoň čiastočne vybavené elektronikou.

Akcie najväčšieho výrobcu hračiek na svete, americkej spoločnosti Mattel, klesli na burze v New Yorku po tom, čo analytici informovali, že klesajúci predaj kľúčového produktu, bábik Barbie, ako aj rastúce náklady stiahnu tohtoročné hospodárske výsledky spoločnosti pod tie, ktoré pôvodne očakávali. Ako uviedla agentúra Associated Press s odvolaním sa na informácie analytika Seana McGowanna z firmy Harris Nesbitt, klesajúci záujem o Barbie nie je ničím novým, no analytici očakávali, že ku koncu roka sa tento trend zmení. Nestalo sa však a v súčasnosti predpokladajú, že "pokles bude ešte horší. Zatiaľ čo McGowan očakával, že za celý rok vzrastie predaj Barbie o 3 -- 4 percentá, teraz počíta, že to bude pokles, a to o viac než 10 percent. Akcie firmy v dôsledku nového vývoja klesli v New Yorku o 3,2 percenta na 17,38 USD/akcia a priblížili sa k historicky najnižšej hranici, akú firma dosiahla v októbri minulého roka 16,75 USD/akcia. Rovnako klesli aj akcie ďalšieho veľkého výrobcu hračiek, firmy Hasbro.

Od yo-yo až po Robosapiens
Obe spoločnosti doplácajú najmä na zmenu v preferenciách súčasných detí, ktoré už netúžia tak po bábikách a plyšových hračkách ako ich rodičia. Skôr ich nadchnú elektronické hry, mobilné telefóny a z hračiek -- postavičiek len tie, ktoré sú aspoň čiastočne vybavené elektronikou. Nie sú to však len americké firmy, ale aj ďalšie, ktoré už nedokážu stavať na svojich predchádzajúcich hitoch. Potvrdil to aj nedávny prieskum v Británii, ktorý uskutočnila hračkárska sieť Toys R Us a ktorý zverejnili noviny Mirror. Zatiaľ čo v polovici 80. rokov "leteli" v Británii najmä yo-yo, série nálepiek s futbalistami, postavičky Batmana a Ninja korytnačiek, v 90. rokoch to už bola počítačová hra Gameboy a z postavičiek plastové figúrky z filmu Príbeh hračiek. V roku 1994 sa páčila japonská virtuálna postavička Tamagoči, neskôr to boli kartičky s Pokémonom a dnes skútre, robotické psy a najnovšie Robosapien, robot s technológiou NASA. Iba nakrátko sa na výslnie vrátila aj Barbie (1993).

Nádejou sú roboty
Na tento trend doplatila aj dánska firma Lego. Niekdajšia európska ikona sveta stavebníc v júli predala svoje zábavné parky Legoland investičnej spoločnosti Blackstone Group a začiatkom septembra oznámila zatvorenie švajčiarskych závodov a presun výroby do Českej republiky. Okrem toho zvažuje, či nakoniec nepresunie všetku výrobu zo západnej Európy do východnej časti kontinentu alebo do Číny.
Hračkárske firmy sa preto radšej v tejto sezóne sústredili na predaj nových technologických hračiek, čo Lego neurobilo. Ostalo pri pôvodných výrobkoch dlhé roky, a to sa jej vyplatilo. Podľa USA Today Mattel aj Hasbro stavili na detské digitálne fotoaparáty či na zmodernizovanie svojich postavičiek Elmo a Furby, ktoré je možné najnovšie naprogramovať na ovládanie mien detí, ich obľúbených jedál alebo na pripomenutie času na spanie. Woweee Ltd. zasa uvádza na trh Robot Pet, robotického psa na diaľkové ovládanie, ktorý reaguje na zmeny okolo seba.

Barbie nespĺňala islamské hodnoty
Americkým firmám sťažuje život aj politika. Podľa International Herald Tribune v krajinách Blízkeho východu za ostatný rok bábiky Barbie takmer úplne zmizli z pultov hračkárskych obchodov. Blonďavú "dobre vyvinutú" bábiku nahradila Fulla, čiernovlasá a čiernooká konkurentka v dlhom odeve a so šatkou na hlave, ktorá podľa miestnych konzervatívcov napĺňa islamské hodnoty. Mnohé z bábik majú aj vlastný koberček na modlenie v trendovej ružovej farbe. Po jej uvedení na trh firmou NewBoy Design Studio zo Sýrie v novembri 2003 sa bábika čoskoro stala bestsellerom a v súčasnosti sa v Egypte, Sýrii, Katare či Jordánsku ani nenachádza obchod, kde by neboli Fulla cereálie, Fulla žuvačky, Fulla aktovky či Fulla bicykle. Mattel síce tiež pred rokmi prišiel v rámci kolekcie bábik s moslimskou verziou Barbie, no zatiaľ sa nikomu nepodarilo prekonať úspech Fully.

Rusi ďalej holdujú pôvodným hrám a hračkám
V Rusku však o bábiky záujem neklesá. Tu sa dokonca za posledných desať rokov vytvoril nový priemyselný sektor -- výroba portrétových bábik. Ako na svojej internetovej stránke uviedol denník Gazeta, najmä obyvatelia Moskvy a iných veľkých miest zvýšili v ostatnom období záujem o portrétové bábiky, teda bábiky s tvárou konkrétneho človeka. Podľa výtvarníčky Larisy Čurkinovej najväčší záujem o tento typ darčeka majú ženy z bohatých rodín (bábiky stoja od 500 do 1 000 dolárov), ktoré nimi obdarúvajú svojich manželov. Okrem týchto bábik, ktoré sa vymykajú z bežnej produkcie, si dobrú pozíciu drží aj najväčší výrobca hračiek v Rusku, firma Zvezda. Spoločnosť stavila okrem bábik, ktoré podľa vzoru Barbie začala vyrábať v roku 1997, aj na stavebnicové modely a stolové hry. Oproti zahraničným konkurentom vyťažila z toho, že svoje "barbiny" upravila na bábiky typické pre Rusko. Navyše, ako jediná firma produkuje bábiky predstavujúce postavičky z ruských svetoznámych rozprávok. Úspešná je aj v ďalších produktoch, akými sú veľké tematické stolové hry buď vojenského alebo vedecko-fantastického charakteru, súbory miniatúrnych figúrok z rôznych období ľudstva (starý Rím, Grécko, Rusko), ale najmä presnými stavebnicovými modelmi svojich zbrojárskych produktov, ktoré iné firmy nevyrábajú. Ide hlavne o helikoptéry Kamov, lietadlá Suchoj, MIG, dopravného lietadla Tupolev, modely lodí, známej ponorky K-19 alebo tragicky skončiacej atómovej ponorky Kursk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:14