StoryEditor

Zabalené služby

30.06.2003, 00:00
Reklamou sa nás banky snažia presvedčiť, že mať balík služieb sa oplatí. Prepočítajte si však, či napriek trom účtovným položkám zadarmo na ňom celkovo neprerobíte. Viac v článku časopisu Formát.

Koľko stojí výber z bankomatu alebo zriadenie trvalého príkazu, na prvý pohľad nezistíte, keďže bankové služby nemajú cenovky. Nie je však na zahodenie, ak to viete. Potom vás nemusí prekvapiť bankový výpis a zistenie, že namiesto dvesto korún ste mohli banke "darovať" o polovicu menej peňazí. Stačí napríklad, ak viete, že je pre vás drahšie, ak banku navštívite osobne. V prípade bánk totiž zvyčajne neplatí, že za modernejšie a pohodlnejšie služby zaplatíte aj viac peňazí. Ak však máte predstavu, koľko transakcií mesačne urobíte na bežnom účte, môže byť pre vás ešte lacnejšie, keď si kúpite niekoľko bankových služieb v jednom balíku. Je to vlastne súhrn služieb, ktoré sú spojené s vedením jedného bežného účtu.
Služby na jednom papieri. Podobne ako obchodníci, aj banky začínajú prichádzať so systémom zliav: za jednu cenu a podpis jednej zmluvy získate bezplatne napríklad niekoľko účtovných položiek (poplatok za zaúčtovanie akejkoľvek transakcie v banke), zriadenie trvalého príkazu alebo inkasa či platobnú kartu. "Je to bežný biznis - kúpite si dve veci, ktoré dostanete lacnejšie, ale zároveň urobíte dva obchody v jednom," hovorí Henrieta Gaherová, riaditeľka odboru štandardných klientov VÚB. Do banky nemusíte ísť viackrát, nevypisuje sa niekoľko zmlúv. Banky však priznávajú aj to, že klient si balíkom aktivuje viac služieb, ako by to bežne urobil. "Pre banku je výhodou, &#...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/peniaze, menuAlias = peniaze, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 12:18