StoryEditor

Haló, volám zo strechy. Sveta

15.05.2007, 00:00

Na vrchol Mount Everestu sa ročne vyšplhá toľko ľudí, že by sa na ňom uživil aj bufet s rýchlym občerstvením, nikto si však z neho ešte nezavolal. Uvedomil si to britský lezec Rod Baker, a tak sa pripravuje na najvyššie telefonické spojenie v histórii. Z jeho severného hrebeňa pomocou stanice umiestnenej v Číne by sa hovor mohol podariť, za zlepšenie dostupnosti sietí sa treba poďakovať čínskej armáde. Tá sa pripravuje vyniesť na strechu sveta aj olympijskú pochodeň smerujúcu do Pekingu na letné olympijské hry.
Po niekoľkých týždňoch aklimatizácie sa Baker nachádza v základnom tábore. Absolvoval už niekoľko výstupov až do výšky 7 500 metrov, v ktorých väčšina ľudí už potrebuje kyslíkovú masku. Štyria členovia expedície už museli svoje plány na pokorenie najvyššej hory sveta vzdať pre zdravotné problémy spojené s výškovou chorobou. Samotný Baker zatiaľ stratil takmer jedenásť kilogramov svojej hmotnosti a ďalšie kilogramy ešte "pôjdu dolu".
Napriek dlhodobým prípravám a kvalitnej technickej podpore však zostáva úspech expedície otvorený. Všetko závisí od počasia, pokiaľ sa Everest rozhodne povedať nie, bude Bakerova snaha zbytočná. V opačnom prípade padne ďalší rekord. A možno sa postupom času dočkáme na vrchole aj už spomenutého bufetu či internetovej kaviarne:-)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:23