StoryEditor

Irak zastavil dodávky ropy pre OMV kvôli kurdským zmluvám

03.02.2008, 13:08
Autor:
SITASITA
Irak zastavil dodávky ropy pre rakúsku ropnú spoločnosť OMV na protest proti ropným kontraktom s kurdskými regionálnymi úradmi na severe krajiny.

"Rozhodnutie ministerstva nadobudlo účinnosť k 1. januáru. Ministerstvo už v decembri vyhlásilo, že zastaví spoluprácu s týmito spoločnosťami, ak budú trvať na zachovaní zmlúv, ktoré považujeme za protiprávne," vyhlásil predstaviteľ irackého ministerstva ropného priemyslu, ktorý si neželal byť menovaný. Podľa neho OMV prišla o ropné dodávky v objeme 10 tis. barelov denne. Vedenie OMV odmietlo rozhodnutie irackého ministerstva komentovať. "Zdôrazňujeme, že kurdské ropné kontrakty sú v súlade s irackou ústavou," uviedol hovorca OMV Thomas Hümer.

OMV podpísala vlani novembri s regionálnou kurdskou vládou dve zmluvy o deľbe produkcie v dvoch prieskumných blokoch Mala Omar a Shorish v kurdskom regióne. Od apríla minulého roka totiž trvá spor medzi kurdskými a arabskými predstaviteľmi o správu ropných a plynových polí. Spor oddialil prijatie zákona, ktorý mal regulovať prílev zahraničných investícií do irackého energetického priemyslu. Kurdskí predstavitelia v reakcii na to uzatvorili viacero kontraktov so zahraničnými spoločnosťami. Tieto kontrakty však iracká vláda považuje za protizákonné.

Rakúsky koncern OMV začal na Slovensku pôsobiť v roku 1991. OMV Slovensko, s.r.o. sídli v Bratislave a jej hlavné aktivity zahŕňajú predovšetkým predaj olejov a ropných produktov na 91 čerpacích staniciach po celom Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:42