StoryEditor

Google vraj plánuje výstavbu vlastnej mobilnej siete

19.11.2007, 20:03
Google uvažuje v USA nad kúpou rádiových frekvencií v pásme 700 MHz, ktoré sa v roku 2009 uvoľnia po prevádzkovateľoch analógového televízneho vysielania.
Stále reálnejšie vyzerá možnosť, že spoločnosť Google chce vstúpiť do oblasti telekomunikácií. Informáciu priniesol denník The Wall Street Journal.

Americky telekomunikačný úrad (FCC) v januári budúceho roka organizuje aukciu, na ktorej sa budú uvedené frekvenčné pásmo dražiť (spektrum od 698 MHz do 806 MHz). Spoločnosť chce pritom predložiť ponuku, ktorá nebude menšia ako 4,6 miliardy amerických dolárov, pričom jediným podielnikom v prípade úspechu bude spoločnosť sama. Medzi najvyššími predstaviteľmi Google a FCC už o aukcii údajne prebehli isté rokovania, tvrdí zdroj blízky jednej zo zúčastnených strán.

Google už v minulosti o svojom pláne získať licenciu pre toto pásmo ústami svojho CEO, Erica Schmidta, otvorene hovoril, a tak uvedené nemusí byť výmyslom. Podľa informácií The Wall Street Journal už spoločnosť vybudovala v Mountain View malú vysokorýchlostnú sieť, na ktorej testuje možnosti 700 MHz spektra. Možnosti využitia sú rôzne – poskytovanie mobilného pripojenia do internetu či telefónia.

Prečo sa ale vlastne pokúša Google vstúpiť na telekomunikačný trh? Nejeden analytik tvrdí, že investície do výstavby vlastnej telekomunikačnej siete sú veľmi vysoké a môžu dosiahnuť výšky až desiatich miliárd dolárov. Na americkom telekomunikačnom trhu už pritom pôsobia štyria poskytovatelia mobilných služieb – AT&T, Verizon, Sprint Nextel Corp a T-Mobile USA a telekomunikácie nezapadajú do biznis modelu spoločnosti. Kúpa 700 MHz frekvenčného pásma však môže byť poslednou šancou ako sa dostať na národný telekomunikačný trh a ponúknuť cenovo zaujímavé alternatívne služby.

Dražba totiž prebieha z dôvodu prechodu televíznych spoločností z analógového na plne digitálne vysielanie. Trh telekomunikácií však nie je podľa analytikov natoľko výnosný ako doterajšie pôsobisko spoločnosti – vývoj a ponuka internetových aplikácií, cez ktoré sa výborne predáva reklama. A tak, či investícia do tejto oblasti bude výhodná vzbudzuje otázniky.

Google sa v poslednom roku čoraz väčšmi zaoberá vývojom aplikácií pre mobilné telefóny. Prednedávnom dokonca predstavil vlastnú open source mobilnú platformu Android, na ktorú by sa už v druhej polovici roku 2008 mohli objaviť prvé mobilné zariadenia. Možno je to mobilná reklama, z ktorej chce v budúcnosti Google vyťažiť.   
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 01:49