StoryEditor

Obdobie nízkych cien ropy je už nenávratne preč

16.01.2008, 08:45
Autor:
TASRTASR

Irán nepočíta v najbližšej budúcnosti s výraznejším poklesom cien ropy. Príčinou je fakt, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ostatní producenti nemajú dostatok rezervných ťažobných kapacít. Cenu čierneho zlata navyše podporujú špekulácie. Uviedol to zástupca Iránu v OPEC Hosejn Kazempur Ardebili.
Ardebili povedal pre iránsku tlač, že uvoľnenie v spore okolo iránskeho jadrového programu by pomohlo k zníženiu ceny ropy. Zníženie geopolitického napätia však nestačí na to, aby ceny klesli výrazne. Za ich vysokou úrovňou totiž nestojí situácia na "fyzickom" trhu s ropou ale na trhu s termínovanými ropnými kontraktmi. Ardebili tým chcel povedať, že cenu čierneho zlata podporujú predovšetkým špekulácie. Irán, ktorý je druhým najväčším producentom v rámci OPEC, opakovane tvrdí, že na trhu je dostatok ropy.
Obchodníci často spomínajú spor medzi Teheránom a Západom týkajúci sa iránskeho jadrového programu ako faktor, ktorý podporuje cenu ropy. Podľa analytikov sa však nebezpečenstvo vojenského útoku zo strany USA znížilo od decembrovej správy americkej tajnej služby, podľa ktorej Irán zastavil program vývoja jadrových zbraní v roku 2003.
"Musím povedať, že uvoľnenie napätia okolo iránskeho jadrového programu by mohlo byť pre trh upokojujúcim faktorom," povedal Ardebili. Na otázku, či očakáva, že dôsledkom bude vysoký pokles cien, odpovedal: "Nie, čas nízkych cien ropy je už preč." Dodal, že býčím faktorom je zdražovanie investícií do rozširovania kapacít.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:51