StoryEditor

Španielsko zažilo utorok šokujúcich hospodárskych správ

05.02.2008, 17:04
Autor:
SITASITA

Päť týždňov pred parlamentnými voľbami v Španielsku zverejnené ekonomické výsledky súčasnej ľavicovej vláde značne znižujú šance na jej znovuzvolenie. Okrem toho v utorok zverejnené výsledky u niektorých ekonómov vyvolali obavy, že štvrté najväčšie hospodárstvo eurozóny upadá do recesie.
Sektor služieb, ktorý zahŕňa 70 % španielskeho hospodárstva, zažil v januári svoj najväčší pád v histórii. Index spotrebiteľskej dôvery sa v prvom mesiaci roka opäť prepadol, k čomu prispel najmä nárast inflácie na 12-mesačné maximum. V tento utorok, ktorý sa ukázal byť dňom ekonomického šoku, boli navyše zverejnené oficiálne výsledky, poukazujúce na to, že priemyselná výroba Španielska sa v decembri prepadla na najnižšiu hodnotu za posledného päť a pol roka.
Socialistický premiér Minister Jose Luis Rodriguez Zapatero odmieta špekulácie o blížiacej sa recesii, keďže podľa neho má Španielsko stále k dispozícií vysoký prebytok verejného rozpočtu, ktorý môže krajina využiť, aby udržala ekonomický rast nad troma percentami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:09