StoryEditor

Slovensko uzavrie zmluvy o ochrane investícií s Moldavskom aj Mexikom

26.08.2007, 14:08
Autor:
TASRTASR

Možnosť voľného prevodu kapitálu, zisku, úrokov, dividend, platieb a náhrad pri vyvlastnení alebo pri spôsobených stratách by mali zabezpečiť zmluvy o podpore a vzájomnej ochrane investícií. Slovensko by ich malo uzavrieť s Moldavskou republikou a Spojenými štátmi mexickými. Návrhy zmlúv predložilo do pripomienkového konania Ministerstvo financií (MF) SR.

"Praktickým výsledkom uzatvorenia takejto zmluvy by malo byť vytvorenie prostredia, ktoré podporí zakladanie spoločných podnikov, priame zahraničné a portfóliové investície a tiež také, ktoré zintenzívnia rozvoj infraštruktúry, najmä v oblasti rozvoja kapitálového trhu, technologickej a komunikačnej infraštruktúry," vysvetľuje v materiáli rezort financií. Tento režim zrovnoprávňuje zahraničný kapitál s domácim a priznáva zahraničným investorom rovnoprávne postavenie.

Zmluva o podpore a vzájomnej ochrane investícií, nazývaná aj bilaterálna investičná dohoda je významný medzinárodný zmluvný dokument a predstavuje jednu zo štandardných dohôd, ktoré sa uzatvárajú medzi suverénnymi subjektmi medzinárodného práva verejného s cieľom vytvárať priaznivé ekonomické podmienky pre rozvoj vzájomnej spolupráce.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 10:12