StoryEditor

ANS dokáže zvýšiť platy zdravotníkom o 10 %

25.04.2007, 15:25
Autor:
SITASITA
Asociácia nemocníc Slovenska môže garantovať zvýšenie miezd svojim zamestnancom vo výške 10 % od 1. júla. Ako sa uvádza vo vyhlásení ANS, druhé zvýšenie je tiež možné.

"Vidíme ho v zreálnení odvodov do zdravotného poistenia najmä za poistencov štátu, teda minimálne 5 % počas celého roku," konštatuje vo svojom stanovisku k zvýšeniu platov ANS.
ANS dostala od Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) návrh dodatku ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, z ktorého je podľa nej zrejmé, že sa opäť zvyšujú nároky odborov najmä na oblasť miezd a personálnej agendy členov ANS. "V žiadnom prípade sa nebránime kolektívnemu vyjednávaniu so sociálnym partnerom, avšak za predpokladu, že predkladané návrhy zohľadnia reálne skutočnosti," zdôrazňuje vo svojom vyhlásení ANS. S odbormi bude rokovať po 3. máji tohto roku.
Asociácia nemocníc považuje za nevyhnuté zvýšiť mzdy zdravotníckych pracovníkov na úroveň, ktorá im právom patrí, minimálne však na úroveň mzdy zdravotníckych pracovníkov vo fakultných nemocniciach. "Predpokladom tohto kroku je zabezpečenie zvýšenia reálnych príjmov všeobecných nemocníc, nie však cestou zadlžovania, napríklad voči Sociálnej poisťovni," konštatuje ANS. Ako upozorňuje, fakultné nemocnice zdroje na druhé zvýšenie hľadajú nie vo vlastnej racionalizácii, ale v reštrukturalizácii fungujúcich nezadlžujúcich sa všeobecných nemocníc.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:44