StoryEditor

Absolútnou prioritou na bratislavskom letisku je terminál

19.10.2006, 16:40
Autor:
SITASITA

Počet cestujúcich na Letisku M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. nebude v nasledujúcich rokoch rásť tak rapídne, ako v poslednom období. Myslí si to minister dopravy Ľubomír Vážny, ktorý ročný strop odhaduje na zhruba 6 mil. cestujúcich. "Pred piatimi rokmi bolo letisko ešte v plienkach a nárast odvtedy bol obrovský. Ak by počet cestujúcich rástol tak rýchlo ako doteraz, v roku 2008 by malo cez letisko prejsť 10 mil. ľudí, a to je nezmysel," povedal minister. "Nárast bude miernejší a do toho ešte vstupujú prísne bezpečnostné opatrenia Európskej únie a neviem, ako to ľudia pochopia," zdôraznil Vážny. Bratislavské letisko bude podľa ministra vždy len mestským letiskom, ktorého maximálna kapacita je zhruba 8 mil. ľudí. "Aj terminál budeme pristavovať postupne tak, aby slúžil pre osem miliónov ľudí a nie pre dvadsať miliónov," dodal. Práve terminál považuje minister za absolútnu prioritu v investičných potrebách bratislavského letiska.
"Rok 2008 bude krízový, ale všetko sa dá vyriešiť. Ale trošku to diskriminuje možnosti tohto letiska, pretože nebude schopné v najdrahších časoch zvládnuť plný nával cestujúcich," vysvetlil. Do konca roka 2008 by však podľa jeho slov chceli mať nový terminál hotový, ktorý by mal byť funkčný a pre taký počet cestujúcich, ktorý rezort očakáva. Problémom na letisku je podľa ministra aj skutočnosť, že nevie riešiť tranzitných cestujúcich, čím sa ochudobňuje o týchto pasažierov. Ak totiž príde cestujúci do Moskvy, musí si vybrať batožinu, počkať v hale a následne ísť znova na check-in a vojsť dnu. "Musíme terminál vybaviť aj pre takýchto cestujúcich," povedal.
Minister zároveň prezentoval, že už má základnú víziu o budúcnosti letiska. "Musíme ju ešte naplniť číslami," dodal. Bude ale nutné investovať napríklad do odbavovacej haly, terminálu, prístupovej haly či do parkovania. Zabezpečiť sa bude musieť aj bezpečnosť letiska, oplotenie či stráženie, ako aj infraštruktúra k letisku. "Zvyšok budeme riešiť postupne," uviedol s tým, že napríklad kongresová hala nie je súčasťou letiska a je teda komerčnou záležitosťou.
Vážny sa zároveň vyjadril aj k privatizácii letiska. Odstúpenie od zmluvy považuje za správny krok vlády, keďže uchádzač nesplnil stanovené podmienky. "Možno o rok, o dva sa budeme baviť aj o predaji minoritného podielu dobrým strategickým investorom, ktorí nás naučia, ako ďalej, ktorí budú rozvíjať letisko s inou dynamikou. Ale zatiaľ si myslím, že to vieme minimálne tak dobre, ako oni," povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:59