StoryEditor

Poľnohospodárska prvovýroba i potravinárstvo boli celkovo v roku 2005 ziskové

20.07.2006, 17:21
Autor:
TASRTASR

Reálny hrubý domáci produkt (HDP) poľnohospodárstva v roku 2005 podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚSR) medziročne vzrástol o 6,1 %, pod čo sa podpísal rast hrubej produkcie o 5,1 % a medzispotreby o 4,1 %. Reálny nárast HDP v poľnohospodárstve sa dosiahol pri pretrvávajúcom poklese zamestnanosti o 5,1 %, pričom v celková zamestnanosť v národnom hospodárstve stúpla o 2,1 %. Vyplýva to zo Správy o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR 2006, ktorú do pripomienkového konania predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR.
Podľa predbežných údajov ŠÚSR za rok 2005 klesla hrubá poľnohospodárska produkcia v bežných cenách o 10,8 % a v stálych cenách o 7,6 %. Klesla pritom rastlinná produkcia o 4,2 %, ale najmä živočíšna výroba, a to o 10,5 %. V sledovanom období domáca produkcia u väčšiny hlavných poľnohospodárskych komodít prevýšila ich spotrebu na domácom trhu. Najvyššie prevýšenie produkcie nad spotrebou SR dosiahla pri olejninách, ovčom mäse, kravskom mlieku, cukre a obilninách. Najnižšie uspokojenie potrieb domácou produkciou poľnohospodári dosiahli pri ovocí, bravčovom a hydinovom mäse.
Pri hodnotení hospodárenia podnikov poľnohospodárskej prvovýroby správa uvádza, že 79 % podnikov v tomto sektore bolo ziskových a všetky firmy spolu dosiahli zisk vo výške 575 miliónov Sk. Výsledok hospodárenia bol v porovnaní s rokom 2004 nižší o takmer 1 miliardu Sk, čo možno pripísať výraznejšiemu zvýšeniu nákladov na vstupy, ktorých deficit sa kumuloval v dôsledku nedostatku finančných prostriedkov poľnohospodárskych podnikov z predchádzajúcich rokov. Zisk podniky dosiahli zásluhou zmeny poľnohospodárskej podpornej politiky, ktorú pozitívne akceptovala aj banková sféra pri alokácii úverov. Potravinársky priemysel ukončil podľa správy hospodárenie so ziskom 1,83 miliardy Sk, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 20,6 %, pričom z hľadiska dlhodobejšieho vývoja ide o najvyššiu úroveň zisku. Medzi odbory, v ktorých všetky podniky hospodárili s kladným výsledkom, patril cukrovarnícky, cukrovinkársko-pečivárenský a tukový priemysel.
Ceny vstupov do poľnohospodárstva vzrástli podľa správy v roku 2005 medziročne o 0,9 %, čo bol v porovnaní s rokom 2004 nižší nárast o 2,1 percentuálneho bodu. Najvýraznejšie vzrástli ceny vstupov z priemyslu prevádzkového charakteru, o 2,5 %, z toho ceny benzínu sa zvýšili o 26,5 % a motorovej nafty o 12,7 %, zvýšili sa i ceny hnojív a zlepšovadiel pôdy, hlavne dusíkatých o 5,2 % a draselných hnojív o 4,3 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 00:12