StoryEditor

Skupina MOL hľadá firmy dodávajúce zložku do bionafty

19.01.2006, 13:21

Skupina MOL hľadá firmy, ktoré by jej dodávali zložku do bionafty (metylester mastnej kyseliny - MERO), resp. čistý rastlinný olej (SVO) v rokoch 2007 až 2014. "Tender sa vyhlasuje preto, aby sa zabezpečil dostatok biozložky v budúcnosti," uviedla pre agentúru SITA Kristína Félová, hovorkyňa spoločnosti Slovnaft, ktorý patrí do skupiny MOL. Požiadavka skupiny MOL na zložku do bionafty, resp. na SVO sa očakáva na úrovni 150 tis. ton ročne. Môže sa však zvýšiť o ďalších 50 tis. ton ročne, pričom o tomto dodatočnom množstve sa rozhodne počas roka 2007. Uchádzač pritom môže predložiť ponuku na dodávku minimálne 5 tis. ton zložky do bionafty, resp. SVO ročne.
Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených skupinou MOL, v rámci medzinárodného tendra navrhuje skupina dve možné obdobia platnosti zmluvy. Prvý návrh predstavuje dodávateľskú zmluvu na obdobie 2008 až 2012, druhý návrh pokrýva obdobie rokov 2008 až 2014. Súťažné podklady si môžu záujemcovia vyzdvihnúť do 27. januára 2006, ponuky môžu následne predkladať do 17. februára. Verejná súťaž bude pritom pozostávať z viacerých kôl. Prvé kolo spočíva vo verejnej výzve a na základe hodnotenia výsledkov prvého kola sa zostaví zoznam vybraných uchádzačov, ktorí budú pozvaní do ďalšieho kola ponukového konania.
Nafta s bioložkou sa v rafinérii Slovnaft vyrába od posledného kvartálu minulého roka. Spoločnosť však produkt predáva len na zahraničných trhoch, predovšetkým v Rakúsku a Nemecku. "Na týchto trhoch už sú vyjasnené podmienky predaja bionafty, sú tam jasné kvalitatívne parametre či daňové sadzby," povedala Félová. Zároveň zdôraznila, že skupina MOL je pripravená dodávať bionaftu aj na slovenský trh, čaká sa však na detailnejšie rozpracovanie Národného programu rozvoja biopalív.
Začatie výroby biobenzínu plánuje Slovnaft v tomto roku. Jeho majoritný akcionár MOL už tento produkt vyrába. Dodávateľom biozložky do benzínu pre skupinu MOL pre obdobie rokov 2007 až 2012 bude slovenský podnik Enviral, dovtedy bude dodávateľom maďarská spoločnosť Hungrana Kft. Tender na dodávku etanolu rastlinného pôvodu pritom MOL vyhlásil vo februári 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 23:13