StoryEditor

Jahnátek rokoval s baníkmi

22.08.2006, 14:27
Autor:
TASRTASR

Podľa ministra hospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka je potrebné obnoviť sociálny dialóg medzi štátom, zamestnávateľmi a odbormi. Uviedol to v pondelok na stretnutí s predsedom a podpredsedom Odborového zväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu (OZ PBGNP) Miroslavom Gazdíkom a Ľubomírom Novákom, generálnym riaditeľom a. s. Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) Petrom Čičmancom, ako aj so zástupcami Asociácie banských spolkov (ABS).
Prerušenie priameho dialógu s baníkmi a zrušenie Rady hospodárskej a sociálnej dohody (tzv. odvetvová tripartita) považuje minister za chybu. "Je to nielen citlivá otázka zasahujúca do energetickej a hospodárskej oblasti, ale má aj svoj významný sociálny rozmer. Cesta, keď sa útlm rieši vyhodením "nepotrebných baníkov" na dlažbu, je zlá. My by sme v tomto chceli použiť skúsenosti napríklad z Holandska, ktoré v podobnej situácii uspelo," povedal Jahnátek a dodal, že nová vláda chce hľadať sociálne prijateľnejšie riešenia. Samotných baníkov vyzval, aby tiež iniciatívne prichádzali s návrhmi.
Účastníci stretnutia, ktoré sa konalo v Bratislave na MH, ďalej hovorili o perspektívach ťažby hnedého uhlia a jeho využitia až do roku 2030 pre potreby elektrárne v Novákoch. Vzhľadom na súčasný globálny vývoj na trhoch s energiami sa názory odborníkov na jej prevádzku zásadne menia. O využití uhlia v oblasti Hornej Nitry hovorili v súvislosti so sprístupnením nových zásob na ložisku Nováky a plánovanou dostavbou nového fluidného kotla v SE-ENO, o. z., Zemianske Kostoľany. Konštatovali tiež, že rozvoj Bane Nováky, ktorá je majoritným producentom hnedého uhlia na Slovensku, a udržanie jej ťažobnej spôsobilosti aj po roku 2020 je podmienené sprístupnením zásob za železničnou traťou Nováky Prievidza.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. jún 2024 11:00