StoryEditor

Zvýšenie agrodotácií by mohlo Mikloša prinútiť stiahnuť návrh štátneho rozpočtu

07.10.2005, 10:25
Autor:
TASRTASR

Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2006 až 2008 a štátneho rozpočtu na budúci rok nie je podľa ministra financií Ivana Mikloša predvolebným z hľadiska jeho väčšej štedrosti. Podľa neho je dôležité najmä zníženie deficitu verejných financií o 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Neviem, či by ste našli inú krajinu v EÚ, ktorá znižuje deficit verejných financií vo volebnom roku. Ak tento prívlastok má znamenať, že rozpočet je populistický alebo nezodpovedný, tak to jednoznačne odmietam," povedal Mikloš v rozhovore pre TASR.
Podľa neho sa nebude opakovať situácia z roku 2002, kedy vláda po voľbách zrušila viaceré štedré sociálne zákony. Súčasné opatrenia, ako je napríklad zvýšenie príspevku na bývanie, či kompenzácia vyšších cien motorových palív pre zdravotne postihnutých, sú podľa Mikloša rozpočtovo kryté, čo neplatilo pre viaceré zákony schválené v roku 2002. Vtedy koalícia ustúpila požiadavkám Strany demokratickej ľavice, teraz je podľa ministra budúcoročný rozpočet podobný tomu tohtoročnému. Rozpočtovej disciplíne pomohol vstup do EÚ, vypracovanie rozpočtu v metodike ESA 95 a realizácia reforiem.
Ak by bol rozpočet v parlamente výrazne zmenený, je Mikloš ochotný návrh stiahnuť. Pri akých zmenách by to bolo reálne, však nechcel špecifikovať. Ale mohlo by to spôsobiť zvýšenie priamych platieb farmárom. Požiadavky farmárov na ich zvýšenie do 65 % priemeru starých členských štátov EÚ totiž minister odmieta. Dôležité sú podľa neho absolútne čísla a na základe tých dostanú farmári viac o 530 miliónov Sk než v tomto roku. "Chcel by som každému odkázať, vrátane poľnohospodárov, že ak sa pokúsia o navýšenie výdavkov napríklad na priame platby cez opozičné návrhy, tak sa im môže veľmi ľahko stať, že budú mať menej, ako im ponúka vládny návrh. Ak by som v dôsledku navýšenia výdavkov na priame platby rozpočet stiahol, fungovali by sme podľa rozpočtu na tento rok, teda s nižšími priamymi platbami," povedal Mikloš.
Nežiaducim zmenám v rozpočte by malo zabrániť aj schvaľovanie zákonov, ktoré s ním súvisia, ešte pred samotným schválením rozpočtu. Ide napríklad o zrušenie odvodového bonusu vo výške 0,5 % na dieťa. Mikloš sa nebráni návrhom, ktoré nezvyšujú deficit verejných financií a boli by prijaté so súhlasom šéfov jednotlivých rezortov. "Toto je aj spôsob, akým budeme hľadať podporu pre rozpočet v parlamente," povedal Mikloš s tým, že na pokrytie požiadaviek poslancov nie je v rozpočte žiadna rezerva.
Minister nesúhlasí s tvrdeniami Národnej banky Slovenska (NBS), či Republikovej únie zamestnávateľov, že stanovenie schodku na úrovni 2,9 % HDP je málo ambiciózne. "Aj ja by som ho rád videl na nižšej úrovni, ale príprava rozpočtu je nielen technický, ale aj politický proces," povedal Mikloš. Ťažké podľa neho bolo ubrániť aj takúto výšku deficitu. Minister nesúhlasí ani s tvrdením NBS, že v budúcom roku nedôjde k poklesu schodku o 0,5 percentuálneho bodu, keďže v tomto roku bude rozpočet nižší než plánovaných 3,4 % HDP. "Naše prognózy hovoria o tom, že schodok by mohol byť lepší v prípade, že by sme nemali nepredvídateľné výdavky súvisiace s investíciou Kia, či hospodárením Sociálnej poisťovne. Takto by mal byť blízky plánovanej úrovni," dodal Mikloš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 08:06