StoryEditor

Zahraničný obchod si vstupom do EÚ polepšil

10.01.2006, 14:09
Slovenský zahraničný obchod si vstupom krajiny do EÚ polepšil. Rozšíril sa voľný trh pre slovenských exportérov v rámci európskeho priestoru, ale aj vo vzťahu k tretím trhom, uvádza sa v materiáli rezortu hospodárstva. Slovensko podľa neho vstupom do EÚ prevzalo aj kvalitnejší systém ochrany svojho trhu.

Slovenský zahraničný obchod si vstupom krajiny do Európskej únie (EÚ) polepšil. Konštatuje to správa Zhodnotenie vplyvu uplatňovania spoločnej obchodnej politiky EÚ na SR, ktorou sa bude v stredu zaoberať vládny kabinet. "Jednoznačne sa rozšíril voľný trh pre slovenských exportérov v rámci európskeho priestoru, ale aj vo vzťahu k tretím trhom, kde má EÚ ako celok lepší prístup, aký mala SR pred vstupom do únie," uvádza sa v materiáli, ktorý vypracoval rezort hospodárstva. Slovensko podľa neho vstupom do EÚ prevzalo aj kvalitnejší systém ochrany svojho trhu. "Zlepšenie podmienok pre výrobcov a exportérov v oblasti obchodu a garancia ich stability je jednou z príčin, ktorá priamo vyvoláva prílev priamych zahraničných investícií," konštatuje správa.
Vývoj slovenského zahraničného obchodu a jeho konkurenčnej schopnosti však podľa Ministerstva hospodárstva SR (MH) ovplyvnili už zmeny pred 1. májom 2004 súvisiace s očakávaným vstupom do EÚ. "V tejto súvislosti sa výraznejší zlom v prelomovom období nášho vstupu do únie zaznamenal len vo vývoji exportu do tretích krajín spôsobený poklesom exportu osobných automobilov hlavne do USA," uvádza MH. Od vstupu Slovenska do EÚ pritom podľa rezortu hospodárstva vzrástla konkurenčná schopnosť slovenského exportu smerujúceho na trhy európskej pätnástky a desiatich nových členských krajín únie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 10:02