StoryEditor

Príspevok na bývanie dostanú všetci profesionálni vojaci

24.04.2007, 14:54
Autor:
TASRTASR
Príspevok na bývanie majú dostať všetci profesionálni vojaci, vrátane najnižších hodností. Túto zmenu zavádza novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorú dnes schválil výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť.

"Príspevok na bývanie je dnes jeden z rozhodujúcich prvkov motivácie pre vstup do Ozbrojených síl SR (OS SR)," odôvodnil opatrenie minister obrany František Kašický. Ubytovne v kasárňach, ktoré dnes využívajú vojaci s najnižšími hodnosťami, budú slúžiť ako kancelárske priestory, prezliekarne alebo ubytovacie kapacity pri výnimočných situáciách.
Poslanec SDKÚ-DS Martin Fedor upozornil, že rozšírenie príspevku zvýši náklady o približne pol miliardy korún. Podľa Kašického však rezort s týmito výdavkami počíta.
Novela zákona zavádza aj ďalšie nové inštitúty do personálneho manažmentu, vrátane možností sankcionovať profesionálnych vojakov, ktorí sa snažia zneužívať systém alebo si neplnia povinnosti. To sa týka napríklad ukončenia služobného pomeru vojaka, ktorý v priebehu šiestich mesiacov opakovane poruší niektorú zo základných povinností, opakovane nesplnil výkonnostné normy alebo bolo u neho zistené požitie omamných látok.
Exminister obrany Juraj Liška (SDKÚ-DS) kritizoval, že novela umožní nepreplácať vojakom päť hodín nadčasov týždenne, čo je podľa neho nesystémové opatrenie. Vladimír Palko (KDH) navrhol, aby profesionálnemu vojakovi s inou hodnosťou, aká je plánovaná na jeho funkciu, náležal plat zodpovedajúci plánovanej hodnosti. Pozmeňujúce návrhy Lišku a Palka však výbor neschválil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:22