StoryEditor

Analytici očakávajú udržanie rastu priemyselnej výroby na Slovensku

11.01.2007, 19:03
Autor:
TASRTASR

Priemyselná produkcia v novembri 2006 vzrástla o 9,8 %, čo bolo podľa analytika VÚB Martina Lenka menej v porovnaní s trhovým očakávaním na 11,4 % a októbrovému rastu na 11,1 %.
Rast produkcie, informoval Štatistický úrad SR, bol podporený zvýšením priemyselnej výroby o 13 %, k čomu nečakane prispela po osemmesačnom poklese aj ťažba nerastných surovín. Hoci v sledovanom období pokračoval dynamický rast vo výrobe dopravných prostriedkov a strojov, pokles pokračoval vo výrobe koksu, rafinovaných ropných produktov a jadrových palív.
Analytik Tatra banky Juraj Valachy si všíma novembrovú úroveň automobilového priemyslu, ktorá sa medziročne zvýšila o 51 %. "V nachádzajúcich mesiacoch predpokladáme udržanie vysokej dynamiky rastu v exportne orientovaných odvetviach, najmä automobilovom a elektrotechnickom priemysle." Ako uviedol Lenko, to by malo udržať rast priemyselnej produkcie v okolí jej súčasnej priemernej hodnoty 10 % za obdobie 11 mesiacov.
Valachy upozornil, že v segmente priemyselnej produkcie "bol prekvapením nízky, iba 10-% rast v elektrotechnickom priemysle". Keďže toto odvetvie má pomerne volatilný vývoj, zrejme ide len o dočasný výpadok.
Celkový rast priemyselnej výroby dosiahol 13 %, pričom jej rast by po vylúčení výroby automobilov predstavoval len 7,9 %, čo je najnižší rast od septembra 2005. Aj Valachy predikuje na ďalší mesiac "dobré čísla rastu nielen v odvetví výroby automobilov, ale aj v celkovej priemyselnej produkcii". To by sa mohlo prejaviť v zlepšení zahraničného obchodu, avizuje Valachy.
Ich reakcie k výsledkom automobilového priemyslu doplnil analytik zahraničnej pobočky ING Bank v SR Eduard Hagara. Rovnako očakáva, že "produkcia v tomto odvetví SR by mala byť najvyššia aj v ďalších mesiacoch, čo súvisí od decembra s rozbehnutím sériovej výroby už aj v automobilke KIA pri Žiline".
Čo sa týka vývoja priemyselnej výroby na Slovensku v roku 2006 Hagara odhaduje "približne rast o 10 %, čo predstavuje výrazné zrýchlenie oproti vykázaným 3,9 % v roku 2005". Dvojciferné číslo tempa rastu priemyselnej produkcie by sa podľa jeho predpokladu mohlo udržať aj v roku 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 04:33